Inspekcija, uz podršku FUP-a, SIPA-e i OSA-e u “posjeti” paradžematima

Pripadnici MUP-a Federacije BiH, u suradnji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove, vrše inspekciju rada paradžemata, u objektima u kojima se obavljaju paralelni organizirani oblici vjerskog djelovanja, potvrđeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Podršku aktivnostima pružaju i Državna agencija za istrage i zaštitu, te Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Aktivnosti se vrše na lokalitetima u mjestu Stijena u općini Cazin, mjestu Brezičani u blizini Donjeg Vakufa, te u mjestu Ošve u općini Maglaj.

Uz asistenciju policije, inspektori su pregledali više objekata u kojima se obavlja paralelna vjerska djelatnost i u Ošvama kod Maglaja. Među njima je i objekat Izeta Hadžića, lidera zajednice u Ošvama, izvjestila je Federalna televizija.

Inspekcijske aktivnosti vrše se iz nadležnosti definiranih zakonom koji reguliraju građevine i zahvate iz općinske nadležnosti, kao i iz nadležnosti definiranih Zakonom o slobodi vjere i pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica u BiH, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Rok koji je Islamska zajednica u BiH dala za uključivanje paradžemata u njen pravni okvir istekao je prvog ožujka ove godine. Od 38 paradžemata s čijim predstavnicima je obavljen razgovor, 14 je potpisalo protokol i stalo pod okrilje IZ-a. U Ošvama nisu ispoštovali zahtjev IZ-a.

«Ne bih se složio s tim. Naime, mi nismo pristali na ultimatum Huseina Kavazovića i Islamske zajednice. Tu nije bilo dogovora ni dijaloga. Bilo je prihvatite ovako kako jeste stvar i drugačije ne može ili ćete imati represije i uznemiravanja», kazao je Hadžić za FTV.

Sličan problem Maglaj je imao i u naseljenom mjestu Bočinja.

«Tamo već naš imam klanja zajedno s njima i, evo, očekujemo, bez obzira na ove probleme, da će i naši sugrađani u Ošvama shvatiti da je to najbolje i jedino rješenje i da trebaju, u dogovoru s IZ-om, pridržavati se pravila rada naše IZ u BiH», kazao je Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj.

U BiH djeluju 64 nelegalna džemata, a najviše ih je na području Travnika, Bihaća i Zenice.

/HMS/