Ilija Cvitanović je novi predsjednik HDZ-a 1990

Dosadašnji vršitelj dužnosti predsjednika Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990), Ilija Cvitanović, u subotu, 7. svibnja,  na petom po redu Izbornom Saboru te stranke u Mostaru, izabran je za novog predsjednika HDZ-a 1990, te je tako na toj poziciji zamijenio Martina Raguža, koji je krajem prošle godine iz zdravstvenih razloga podnio ostavku na mjesto stranačkog lidera.

Od 429 izaslanika na Saboru, glasovalo je njih 412, od čega je Cvitanović dobio 303 glasa, dok je dr.  Diana Zelenika osvojila 109 glasova.

Na konferenciji za medije, odmah po izboru za predsjednika stranke, Ilija Cvitanović je najavio kako će sada javnost vidjeti Devedesetku “u pravom svjetlu”.

“Devedesetku koja se iskreno bori za svoj narod, Devedesetku koja se iskreno bori protiv kriminala i korupcije, Devedesetku koja neće prestati upozoravati na loše politike Sarajeva, Banja Luke, a prvenstveno na lošu hrvatsku politiku, u proteklih 20 godina”, najavio je Cvitanović.

On je istakao kako HDZ 1990 već od ponedjeljka kreće sa pripremama za lokalne izbore, te okrupnjavanje hrvatske političke scene u Bosni i Hercegovini.

Na područjima sa hrvatskom većinom, kako je najavio, pregovarat će se sa oporbenim strankama, kao na primjer u Zapadnoj Hercegovini, dijelu Hercegovačko-neretvanske županije, te Herceg-bosanske županije.

Na područjima na kojima bi eventualno mogao biti ugrožen hrvatski nacionalni interes, HDZ 1990 želi zajednički nastup hrvatskih stranaka. U tom smislu, Cvitanović je najavio da će se 20. svibnja održati sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, gdje će vrlo jasno poručiti što HDZ 1990 želi “koje su to općine gdje Devedesetka želi zajednički nastup”.

Cvitanović je, nadalje, rekao kako HNS nema “legitimiteta ni smisla” bez HDZ-a 1990.

“HDZ 1990 je sa trećinom hrvatskih glasova jasno poručio da želi hrvatski dogovor na područjima gdje treba, jasno poručio da vidi HNS kao tijelo na kojem će se donositi strateške nacionalne odluke, ali ga ne vidi kao prostor u kojem će jedna stranka u okviru HNS-a manipulirati svima drugima”, istakao je Cvitanović, dodajući kako će HDZ 1990 učiniti sve da svi narodi i građani u BiH krenu zajedno korak naprijed.

“Također, da zaustavimo više manipuliranje nacionalnim za promociju osobnog”, naglasio je, aludirajući na politiku HDZ-a BiH.

Na 5. Saboru HDZ-a 1990 usvojena je i stranačka Deklaracija koja, uz ostalo, govori o ustavnim promjenama, položaju Hrvata, borbi protiv kriminala i korupcije, društvu jednakih šansi, te stvaranju povoljnijeg investicijskog i gospodarskog ozračja.

“Nikad i ni pod koju cijenu ustavne promjene samo u Federaciji BiH. Za mene neće prestati priča o 200.000 protjeranih Hrvata iz Republike Srpske i neću pristati… na priču o ustavnim promjenama u Federaciji i o bacanju kosti između nas i Bošnjaka. Ustavne promjene se samo mogu dogovoriti konsenzusom tri naroda i ostalih u BiH”, rekao je Cvitanović, odgovarajući na novinarsko pitanje za kakve se ustavne promjene zalaže HDZ 1990.

Pred početak Sabora HDZ-a 1990, novinarima se obratila i Diana Zelenika.

“Mislim da ćemo danas svi izaći kao pobjednici, iz razloga što je i dogovor takav da u članove Predsjedništva ulazimo svi, a predsjednik tko god to danas da bude, biti će isti među jednakima”, kazala je Zelenika.

Inače, Saboru HDZ-a 1990 nazočio je značajan broj gostiju iz drugih stranaka hrvatske orijentacije u BiH, kao i predstavnici drugih parlamentarnih stranaka u BiH i Hrvatske, udruge proistekle iz Domovinskog rata, nevladine organizacije, te brojni uglednici iz svijeta kulture, znanosti, sporta. Između ostalih i, nekada slavni hrvatski rukomeaš, Slavko Goluža.

Saboru se pozdravnim govorom, u ime HDZ-a Hrvatske, obratio aktuelni ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, Miro Kovač, koji je uz ostalo rekao kako su Hrvati Bosne i Hercegovine “spasili BiH” i “oni su ti koji jamče opstojnost BiH”. Zato je uz ostalo pozvao na dijalog dva HDZ-a u BiH, tamo gdje Hrvati nisu većina, da zajedno nastupaju na izborima, jer bez toga nema Bosne i Hercegovine.

Osim novoga stranačkog lidera, izaslanici su birali i Predsjedništvo, Središnji odbor, Sud časti i Nadozrni odbor HDZ-a 1990, te usvojili najvažnije stranačke i političke akte.

 

HDZ 1990 je na Izbornom Saboru, održanom 7. svibnja u Mostaru, osim  predsjednika  i  zamjenika predsjednika,  birao i središnja tijela stranke.

Novoizabrani sastav Predsjedništva HDZ-a 1990 čine:
(Abecednim redom)

Dinko Adžaip, Vjekoslav Bakula, Anto Bilić, zamjenik predsjednka, Ilija Cvitanović, predsjednik, Alen Ćošković, Mladenka Dedić Perković, Borka Herceg Lukenda, Dr. Jozo Ivančević, Đuro Ivanović, Željko Josić, Zdenko Kolak, Boro Krišto, Zdenko Miličević, Ivo Nedić, Pero Nikić, Ivan Odak, Mijo Perkunić, Marinko Petrić, Anto Pranjić, Drago Stanić, Mladen Šantić, Željko Topalović, Marija Silva Vidović, Drago Zečević i dr. Diana Zelenika.

Osim izabranih, gore navedenih, članova, Predsjedništvo HDZ-a 1990 po funkciji čine glavni tajnik, predsjednik Središnjeg odbora, predsjednik Mladeži i predsjednica Zajednice žena HDZ-a 1990, te zastupnici HDZ-a 1990 u zakonodavnoj vlasti državne i federalne razine.

To su:

Jozo Ćosić, Ivica Gašpar, Ljuban Herceg, Zdravko Kuzman, Martin Raguž i dr. Nediljko Rimac.

(HDZ 1990)