Lokalne vijesti

Hrvatska matica iseljenika o uspjesima viteških glumaca

Na stranici Hrvatske matice iseljenika objavljen je tekst o uspjesima mladih glumaca iz Viteza, članova GKM Vitez, uz čestitku njihove ravnateljice Katarine Fuček. Tekst prenosimo u cijelosti:

 

Gradsko kazalište mladih Vitez s predstavom Zločestobija prema djelu Marijane Nola apsolutni su pobjednici 5. Međunarodnog festivala amaterskog teatra ’Laktaši 2010’’. Uz najznačajniju nagradu, za najbolju predstavu, članovi GKM Vitez osvojili su još tri nagrade, Mirna Mišković i Kristian Petrović za glumačko ostvarenje te kolektivnu nagradu za radost igre, ansamblu predstave Zločestobija. Ovaj uspjeh ovjenčan prvim nagradama veliko je priznanje annsamblu predstave Zločestobija i cijelom stvaralačkome timu GKM Vitez na 8. Festivalu srednjoškolskog dramskog festivala BiH u Konjicu. Uspjeh GKM Vitez je još veći ako se uzme u obzir kako je plasman na završnicu festivala u Laktašima izborilo ukupno sedam predstava iz četiri države, među kojima su se našla i pojedina poluprofesionalna kazališta.
Matičin poziv mladim Vitežanima
Hrvatska matica iseljenika na čelu s ravnateljicom Katarinom Fuček uputila je čestitke ovom iznimnom kazališnom ansamblu koji okuplja kreativnu mladež Viteza i poziv da izvedu svoju predstavu na Matičinim Danima teatra u Hercegovcu, mjestu koje ugošćuje na tradicionalnom kazališnom festivalu predstave koje izvode naši kazalištarci koji žive izvan granica Republike Hrvatske i njihovi prijatelji iz svijeta. U čestitci ravnateljice Fuček, među ostalim, piše: Drago mi je da je za Vitežane pun pogodak, uz njihov talent, bio izvrstan odabir dramskog teksta kakav je Zločestobija Marijane Nola. Kao što je poznato ta je mlada autorica za dramski tekst Zločestobija prije dvije godine dobila drugu nagradu na natječaju Marin Držić Ministarstva kulture za dramsko djelo. Autorica Nola u centar pozornosti stavlja dječaka Janka koji je shvatio da se poštenje i lijepo ponašanje naprosto ne isplate, te krenuo u svijet zločestih. U tom svijetu prikazuje se snaga dječje mašte koja miješa stvarnost i iluziju pa tako se uz svakodnevne osobe, javljaju i vile, čarobnjaci, vještice i svakojake druge pojave. A poanta priče je jasna: ljubav i dobrota su jedine prave vrijednosti u životu, pa je tako i predstava Vitežana osmišljena s ciljem da usmjeri najmlađe gledatelje protiv onoga što se sve češće i sve ranije pojavljuje u razrednim klupama, a to je bullying, i nasilje djece jedne nad drugima. Uskoro ćemo ih vidjeti i na gostovanju u Republici Hrvatskoj u Slavonskom Brodu i Županji, a HMI će ih ugostiti na Danima pučkoga teatra u Hercegovcu.
Izvrsni mladi Vitežani
U predstavi ”Zločestobija” GKM Vitez igraju Anja Stipinović, Bruno Grebenar, Mirna Mišković, Kristian Petrović, Marko Mirković, Maja Mišković, Lorena Križanović, Martina Rajić-Mišković, Slaven Čalić, Martina Križanović, Sanja Bonić, Marin Bikić, Nikola Matković, Delina Rajić, Luka Pejović, Katarina Rajić-Mišković, Nataša Krišto, Ana Gabrić, Nataša Todorović. 
(Tekst: Vesna Kukavica)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend