Hrana u BiH ne bi smjela poskupjeti

Kako je zabilježen porast cijena naftnih derivata u BiH, porasla je i bojazan kod građana da će poskupjeti osnovne životne namirnice.

 

No, ekonomski stručnjaci prognoziraju da na bh. tržištu, koje je zbog slabe kupovne moći građana zabilježilo pad potražnje, a samim time i stagnaciju cijena, ne bi trebalo biti većih promjena. Također, predviđanja stručnjaka su takva da financijska injekcija sredstvima MMF-a i Svjetske banke, koja će stići u našu zemlju, neće imati velikog utjecaja na cijene u BiH. – Ta sredstva u određenoj mjeri će utjecati na tržište, ali neće biti dramatičnih promjena. Postoji, međutim, mogućnost da se tim sredstvima, umjesto domaće, preferira uvezena roba, a tada se kapital odlijeva vani. To bi bilo najgore, kaže Vjekoslav Domljan, profesor ekonomije na sveučilištima u Sarajevu i Mostaru.

 

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS, kaže da je proizvođačima i trgovcima u BiH sada od ključne važnosti da naprave prave poteze u prilagođavanju ekonomskoj situaciji i proračunima građana kako bi uspjeli uopće opstati na tržištu. – Mislim da novih poskupljenja, posebno prehrambenih proizvoda, neće biti. Ako se desi i blagi porast cijena određenih namirnica, imat ćemo veoma lošu sliku na tržištu. Drastičan rast cijena smanjit će već znatno opalu tražnju. U ovoj situaciji, to bi ozbiljno dovelo u pitanje opstanak mnogih proizvođača i trgovaca – zaključuje Grabovac. Prije svega, kako kaže, to se odnosi na pekare i manje trgovine prehrambenim artiklima. Gašenje određenih proizvodno-uslužnih ili trgovačkih djelatnosti umanjilo bi prihode državi. – Treba biti jasno da mi ni do sada nismo imali opravdana poskupljenja niti kretanje cijena. To su bili refleksni potezi trgovaca i proizvođača, u smislu da, kada poskupi struja ili gorivo, podižu se i cijene mlijeka i kruha. I tako uvijek, djeluje se lančano, bez realnog opravdanja. U ovom trenutku, to se ne smije desiti – naglašava Grabovac.

Vjekoslav Domljan osvrće se na najnovije, pesimistične podatke bečkog Instituta za ekonomske odnose, koji predviđa da će ekonomska stopa rasta u BiH ove godine biti minus jedan posto, što su lošije prognoze od dosadašnjih. 
– Kada još postoji percepcija da stvari idu nizbrdo, svaka marka koja dođe na tržište trebala bi stimulirati domaću proizvodnju. Bojim se, međutim, da nismo dovoljno pripremljeni u tom pogledu – kaže Domljan.

(Dnevni avaz)