Vijesti iz BiH

Helezova revizija neosnovano iz prava izvela 1.500 branitelja!

Da je intenzitet izvođenja branitelja iz prava drastično smanjen, svjedoči podatak prema kojem je u prva četiri mjeseca ove godine iz prava izveden samo jedan korisnik boračko-invalidske zaštite, i to iz Srednjobosanske županije.

Najnoviji podaci Federalnog ministarstva za braniteljska pitanja govore da je revizorski tim, koji češlja dokumentaciju branitelja, samo u ovom razdoblju ustanovio da je prethodna revizija, provedena pod palicom bivšeg SDP-ovog ministra Zukana Heleza, neosnovano iz prava izvela 162 branitelja.

Upravni postupci

Tako je za te 162 osobe, kojima je Helezova revizija dodijelila tzv. FMB 2 obrazac (izvođenje iz prava), dodijeljen obrazac FMB 1 (uspješno obavljena revizija). Dodatno, revizorski tim je samo u prva četiri mjeseca ustanovio 1.101 tužbu zbog neosnovanog izvođenja iz prava. Prema podacima Ministarstva, od početka revizije do danas čak 1.558 branitelja ponovo je vraćeno u pravo. To znači da je Helezova revizija neosnovano izvela iz prava više od 1.500 osoba!, navodi list

S druge strane, najaktualniji podaci Federalnog ministarstva govore o tome da je reviziju prošlo 99.879 branitelja, dok je za 4.026 osoba ustanovljeno da su lažni branitelji. Međutim, ovaj broj, kada je riječ o izvođenju prava, nije konačan, budući da se za svaki predmet vode upravni postupci.

Iz Sektora za upravno rješavanje ministra su izvijestili da su do ovog trenutka riješili 1.355 predmeta te donijeli konačna rješenja o ukidanju priznatih prava. To znači da je definitivno iz prava izvedeno 1.355 branitelja. Inače, u prošloj godini u prvostupnjskom postupku iz prava je izvedeno oko 50 branitelja.

Prestanak prava

Kada je riječ o ukupnom broju, za 928 osoba utvrđeno je da im je i prije provođenja kontrole prestalo pravo na boračko-invalidsku zaštitu.

Federalno ministarstvo s ministrom Salkom Bukvarevićem na čelu planira provesti kontrolu nad dodatnom 45.131 osobom. Iz Ministarstva navode da je za samo godinu, na osnovu provođenja revizija, ušteđeno oko šest milijuna KM.

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend