Graničnom policajacu iz Zenice, optuženom za zlostavljanje djevojčice, odbijeno 30 posto od plaće

Emira Škalju (31), graničnog policajca iz Zenice, koji je krivično procesuiran, između ostalog, i zbog nasilja nad maloljetnicom, Disciplinska komisija Granične policije (GP) BiH nedavno je sankcionirala samo novčanom kaznom u visini od 30 posto od osnovne mjesečne plaće u trajanju od pet meseci, piše Dnevni avaz. 

 

U Disciplinskoj komisiji naveli su da mu je izrečena maksimalna kazna propisana Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH.

Škaljo je zbog teže povrede službene dužnosti i narušavanja ugleda Granične policije blago kažnjen usprkos činjenici, kako su naveli u Disciplinskoj komisiji, da je uvjetno osuđen za čak tri krivična dela.

– On je uvjetno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne počini novo krivično djelo. U skladu sa Zakonom, odnos prestaje i osoba automatski gubi status policijskog službenika kada joj je za krivično djelo izrečena pravosnažna kazna zatvora od šest mjeseci i više, što u konkretnom predmetu nije slučaj, jer je izrečena uvjetna kazna – pojasnili su u Disciplinskoj komisiji.

Dodali su da je on još pod suspenzijom s obzirom na to da rješenje Disciplinske komisije nije pravosnažno. Inače, Škalju je Tužiteljstvo ZDK procesuiralo zbog krivičnog djela nasilničkog ponašanja i protupravnog lišenja slobode, jer je s maloljetnicom živio i u izvanbračnoj zajednici, te je devojčicu držao zaključanu, pri tome joj nanoseći tjelesne ozljede.

A. S., je prema prijavi, bila žrtva njegovog višemjesečnog iživljavanja. Ona je navela da joj je u trećem razredu srednje škole “visio” u školi na svakom odmoru, ispraćao je i dopraćao, sve dok je nije pridobio da živi s njim. Kazala je da ispočetka nije bio nasilan, ali da je nakon nekoliko meseci krenulo sa šamarima, prijetnjama, ucjenama, a onda i žestokim nasiljem.

– Na kraju, sve je kulminiralo kada me teško pretukao, ugasio je dvije cigarete na mom licu, lomio me, udarao me puno. iječniciu bolnici konstatirali su mi gubitak sluha na jedno i oštećenje drugog uha, lomove ne brojim – ispričala je ona, a isti iskaz dala je i policiji i Tužiteljstvu ZDK.

Emir Škaljo prije ovog krivičnog djela procesuiran je i zbog dilanja droge te je, usprkos tome, postao granični policajac.

Prema ranijem istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Škaljo je zet načelnika Uprave za administraciju u Graničnoj policiji Mustafe Ovčine. Presuda za ovo krivično jdelo, piše CIN, izbrisana je iz evidencije u siječnju 2009. godine. Kako se neslužbeno saznaje, Omer Škaljo, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, stric je Emira Škalje.

/HMS/