Građani BiH za godinu dana “popili” 96 milijuna KM kave

Najveće količine pržene kave u 2015. godini uvezene su iz Italije (82 posto), Hrvatske (11 posto) i Slovenije (tri posto).
Najveće količine sirove kave BiH uvozi od veletrgovaca iz Slovenije, Austrije i Hrvatske, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Iako većina bh. građana dnevno uživa u nekoliko šoljica kave, rijetko tko poznaje put zrna kave koja iz dalekih zemalja preko posrednika završavaju u tržnim centrima, piše Faktor. S obzirom na to da BiH nema mogućnost uzgoja kave, iz raznih zemalja se uvoze velike količine sirove i pržene kave.

Najviše sirove kave ne uvozimo iz najvećeg proizvođača Brazila, iako bi kupovina od izravnih proizvođača bila najisplativiji potez. Najveće količine sirove kave uvozimo od veletrgovaca iz Slovenije (74 posto od ukupne količine), Austrije (11 posto) i Hrvatske (10 posto), podaci su UNO BiH.

Kako je za Faktor izjavio glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević, najveće količine pržene kave u 2015. godini uvezene su iz Italije (82 posto), Hrvatske (11 posto) i Slovenije (tri posto).

– BiH je u 2015. godini uvezla 20.886.667 kilograma sirove kave, za što je izdvojeno 81.190.024 KM. U istom razdoblju uvezli smo i 1.537.190 kilograma pržene kave za 14.884.256 KM, spomenuo je Kovačević.

Direktor korporativnih komunikacija AS Group Adis Hasaković, u čijem sastavu je i Vispak Visoko, je objasnio postupak obrade kave.
– Kava prvo prolazi ulaznu kontrolu kvaliteta, a nakon toga ide u čistionicu. Sljedeća faza je prženje kave, koja ima opet svoju strogu proceduru. Završna faza svakako je mljevenje i na kraju svega dođe pakiranje, objasnio je Hasaković.

On ističe kako su cijene kave u Vispaku uvjetovane cijenama na svjetskom tržištu, ali i da je spremna nova najsuvremenija pržionica za rad, čime su uduplani kapaciteti ove tvrtke.

Izvor: vecernji.ba