Vijesti iz BiH

Građani na udaru prijevara putem mobilnih telefona

Novi oblik kriminalnih radnji korištenjem mobilnih telefona stigao je i u našu zemlju. Radi se o tome da korisnik mobilnog telefona dobije znak da je imao propušteni poziv, a kada odluči pozvati taj broj, vezu ne može prekinuti, pa tako bude oštećen za veću sumu novca.

Nema prijava

Iako se do sada desilo nekoliko takvih situacija, u federalnom MUP-u ističu da nisu dobili prijave od građana da ih je neko prevario putem telefonskih poziva. – Do sada nismo imali ni jedan takav slučaj. Nitko iz tužiteljstva nije nas kontaktirao i prijavio takvu situaciju. Jedino možemo putem međunarodne pravne pomoći tražiti, ako bude potrebno, da saznaju odakle dolaze pozivi – rekao je za “San” Ćamil Kreso, šef ureda direktora Uprave policije FBiH. Ovakvi slučajevi česta su pojava i u Hrvatskoj što je za “San” potvrdio Damir Kukavica, načelnik Sektora za potporu kriminalističke policije Hrvatske. – Ovo je novi oblik kriminala, koji iziskuje visoko sofisticiranu tehniku. Zbog toga je teško uhvatiti počinitelje ovih krivičnih djela. Do sada smo imali nekoliko pritužbi građana u vezi ovoga, te radimo na otkrivanju počinitelja – kazao je Kukavica.

Telekomi blokiraju

Iz BH Telecoma ističu da kada dobiju prijavu od građana, o nekom sumnjivom broju, odmah ga blokiraju. – Do sada smo imali dosta prijava o brojevima putem kojih se pokušavaju napraviti malverzacije i odmah smo te brojeve blokirali te više nisu bili u funkciji – kazala je Nađa Lutvikadić, glasnogovornica BH Telecoma, pozivajući korisnike telekom usluga na oprez. – Kada naši korisnici vide neki sumnjivi broj neka se odmah obrate nama ili policiji da to riješimo. Nipošto ne treba zvati te sumnjive brojeve – zaključila je Lutvikadić.

Opasni brojevi

Ukoliko na svom mobitelu vidite broj +393193260013 nemojte se javljati, jer u protivnom možete biti oštećeni i za 2.000 eura. Inače pozive koji počinju s ovim pozivnim brojevima 39…, +390…, +391…, + 392…, +393…, +394… najbolje je odmah izbrisati.

(San)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend