Zanimljivosti

Google u pola godine primio 10,000 zahtjeva za odavanjem podataka

Google i YouTube, kompanija u Googleovom vlasništvu, u razdoblju od pola godine završno sa 31. prosincem 2009. dobili su 10.000 zahtjeva vlada diljem svijeta za podacima o korisnicima, pokazuju novoobjavljeni podaci.
“Kao druge tehnološke i komunikacijske tvrtke, redovno dobivamo zahtjeve vladinih agencija iz cijelog svijeta za micanjem sadržaja s naših stranica, ili za informacijama o korisnicima naših usluga, naveo je Google na novoj stranici koja detaljno prikazuje broj državnih zahtjeva u cijelom svijetu.
Najveći dio tih zahtjeva valjani su i odnose se na informacije potrebne za kriminalističke istrage, a valjani su i brojni zahtjevi za uklanjanjem sadržaja kao što je dječja pornografija. Google se odlučio na pokretanje nove stranice kako bi pridonio većoj transparentnosti za koju vjeruju da će smanjiti cenzuru.

Između 1. srpnja i 31. prosinca 2009. godine Google je od američke vlade dobio 3.580 zahtjeva za dostavljanjem podataka o korisnicima, što je malo manje od 3.663 takva zahtjeva koja su došla iz Brazila. Brazil je također poslao najviše zahtjeva za uklanjanjem sadržaja, njih 291, a prate ga Njemačka, Indija i SAD.
Google je pristao na oko 80 posto zahtjeva za uklanjanjem sadržaja, u cijelosti ili djelomično. Tvrtka zasad nije objavila koliko često prikuplja podatke o sličnim zahtjevima, ali najavljuje da će to reći u dogledno vrijeme.
“Voljeli bismo da možemo dijeliti više informacija, uključujući one o tome koliko puta smo objavili podatke vezano za dobivene zahtjeve, ali to nije lagana stvar. Zahtjevi za dostavljanjem podataka o korisnicima dolaze od različitih državnih agencija, s različitim pravnim argumentima. S obzirom na tu kompleksnost, još nismo odlučili kako ćemo kategorizirati i kvantificirati te zahtjeve u skladu s namjerom o održavanju transparentnosti”, navela je tvrtka.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend