Google protiv Skypea: Telefonirajte iz Inboxa

Google je odlučio krenuti u izravnu borbu sa svjetski poznatim servisom za internetsku telefoniju Skypeom. U svoj Gmail su ugradili mogućnost zvanja fiksnih i mobilnih telefona. Dovoljno je samo kliknuti mišem. Takav potez mogao bi, ne samo mogao oduzeti korisnike Skypeu, već i upropastiti njihov IPO koji je najavljen za kraj godine, a kojim je ta tvrtka planirala prikupiti barem 100 milijuna dolara, piše Nacional.

Google planira ponuditi svojim korisnicima sve što im Skype već sad nudi, ali po znatno nižim cijenama. Prije svega to se odnosi na pozive u Velikoj Britaniji, Meksiku i Francuskoj, ali će se s vremenom proširiti i na ostatak svijeta. Dovoljno je reći da će korisnici iz SAD-a i Kanade do kraja godine moći razgovarati besplatno, dok će pozivi prema drugim zemljama stajati 2 centa po minuti.

Inače, Google svojim korisnicima već nudi besplatne pozive unutar Gmail sustava i putem Google Voicea, no za to je potrebno imati instaliran program na oba računala. Dosad nije bilo moguće uspostavljati pozive s računala na fiksnu liniju.

U Skypeu za sad nisu željeli komentirati posljednji potez Googlea, no analitičari ističu da je većina od 560 milijuna korisnika tog servisa veoma vjerna Skypeu, te će biti veoma teško preoteti ih. No, ne i ne moguće. (net.hr)