Vijesti iz BiH

Godišnjica zločina počinjenih u logoru Trnopolje

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalni savez udruženja logoraša Banja Luka, 26.5.2016. godine obilježit će godišnjicu formiranja logora i zločina počinjenih u logoru Trnopolje.

Logor Trnopolje je formirao Krizni štab općine Prijedor, 26. maja 1992. godine, a on se nalazio u blizini željezničke stanice u Kozarcu, na pruzi Prijedor – Banja Luka. Kroz logor je prošlo preko 30.000 logoraša, uglavnom starijih muškaraca, žena i djece. Logor su čuvali naoružani stražari, a upravnik je bio Slobodan Kuruzović.

Logor Trnopolje su 5. augusta 1992. godine otkrili britanski novinari koji su tada napravili snimke zlostavljanih i izgladnjelih logoraša iza žice, što se kasnije koristilo kao dokaz na suđenjima za ratne zločine počinjene u Bosni iHercegovini.

Haški tribunal utvrdio je da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka, pa čak i djevojčica od 13 godina. Najmanje 300 logoraša je ubijenu u ovom logoru. 21. augusta iz logora je izvedeno oko 200 logoraša, koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend