Glazba – lijek za dušu i tijelo

Od prapovijesti ljudi su se služili glazbom kao moćnim alatom za iscjeljivanje duševnih i tjelesnih problema, te postizanje općeg sklada. Pitagora je još krajem 6. stoljeća prije nove ere ustvrdio da sve što postoji u svemiru podliježe zakonima harmonije.

 

U skladu s tim snažno se zalagao za primjenu glazbe u liječenju. O mehanizmima kojima glazba djeluje na ljudski organizam, ali i sva druga bića uključujući biljke, te o snažnim zdravstvenim dobrobitima koje ona posjeduje saznajte u nastavku.

Naše je tijelo glazbeni instrument

U današnje vrijeme poznato je da svaka stanica ljudskog tijela vibrira određenom frekvencijom.

Pojednostavljeno rečeno, cijeli naš organizam proizvodi određenu melodiju.

Ako je ta melodija skladna – zdravi smo, a ako nije – nismo.

Upravo u tome krije se najveći potencijal liječenja glazbom.

Naime, na organizam možete gledati i kao na instrument koji je nužno ugoditi, na način na koji biste ugodili glasovir ili gitaru.

Kako? Lako, jer naši moždani valovi poslušno reagiraju na svaku frekvenciju koju prime.

Budući da je zvuk vibracija, djelovat će na sve dijelove ljudskog bića uključujući fizičku, emocionalnu i duhovnu razinu.

Tako glazbom možete ciljano liječiti različite bolesti i tegobe, ali i služiti se njome radi poticanja kreativnosti ili smanjenja stresa.

Općenito, glazba povoljno djeluje na jačanje imuniteta i oporavak nakon bolesti.

Uzme li se u obzir da slušanje glazbe potiče lučenje endorfina, kemijskog spoja poznatog pod nazivom ”hormon sreće” koji poboljšava raspoloženje i djelotvorno uklanja bol, potpomaganje čovjekovog zdravlja je jedan od logičnih učinaka glazbe.

Upoznajte “doktora” Mozarta

Od zanimljivosti vezanih uz glazbu, vrijedno je posebno izdvojiti ”Mozartov efekt” – što je naziv za niz pozitivnih učinaka koje Amadeusove genijalne skladbe imaju na ljudski um.

U zadnjih dvadesetak godina više je uglednih znanstvenika na temelju brojnih eksperimenata utvrdilo da njegova glazba sinkronizira desnu i lijevu moždanu polutku.

Tako njegova glazba opušta, pobuđuje kreativnost i motivaciju te poboljšava koncentraciju i sposobnost razmišljanja.

Glazba “salzburškog čuda od djeteta” nije samo ugodna uhu i smirujuća tako da štiti od pogubnog utjecaja stresa, nego je i vrlo poticajno sredstvo koje djeluje na poboljšanje usvajanja gradiva, jasnoću izražavanja i sposobnost donošenja intuitivnih zaključaka.

Istraživanja provedena na životinjama u laboratoriju, ustanovila su da glodavci izloženi Mozartovoj glazbi brže i lakše pronalaze izlaz iz labirinta od onih koji su isti zadatak obavljali u tišini ili izloženi nekoj drugoj glazbi ili buci.

Najzanimljivije je bilo to što su se glodavci, koji su Mozartovu glazbu slušali još u maternici, nakon dolaska na svijet pokazali inteligentnijima i snalažljivijima od onih koji tu privilegiju nisu imali.

Ovo saznanje nesumnjivo se može primijeniti i na ljudsku populaciju, pa tako buduće majke zacijelo neće pogriješiti budu li za vrijeme trudnoće slušale Mozartove sonate.

I biljke vole glazbu

Glazba, osobito klasična, podjednako povoljno utječe i na biljni i životinjski svijet.

Ustanovljeno je da biljke pod utjecajem glazbe brže rastu, a krave daju više mlijeka.

Godine 2001. toskanski vinogradar Carlo Cignozzi u potrazi za ekološkim načinom zaštite loze od nametnika, iskušao je glazbu.

U svoj golemi vinograd postavio je zvučnike i vinovu lozu izložio klasičnoj glazbi te opazio da je grožđe brže sazrelo i općenito bilo zdravije.

U vezi s tim, 2006. skupina stručnjaka s firentinskog  poljoprivrednog sveučilišta provela je neovisno istraživanje u kojem su Cignozzijeva opažanja i službeno potvrđena.

Ipak, ako se želite osobno uvjeriti u to hoće li vaše vrtne ili sobne biljke bolje napredovati pomoću glazbe, pripazite na repertoar.

Naime, čini se da biljke ne vole pop, rock i heavy metal, no sviđa im se klasična glazba, džez i tradicionalna indijska glazba, dok su prema countryju potpuno ravnodušne.

Također, u liječenju glazbom treba istaknuti i drevne metode, poput iscjeljivanja zvukom gonga ili pomoću zvučnih vibracija tibetanskih zdjela.

I jedna i druga metoda stvara vibracije koje blagotvorno djeluju na um i tijelo čovjeka, vraćajući mu prvobitnu ravnotežu.

Tako uz pomoć zvuka možete otkloniti brojne tjelesne i duhovne blokade, riješiti se boli, stresa i strahova te stvoriti pozitivne osjećaje.

I više od toga, zvučne vibracije ujedno će prostor u kojem boravite pročistiti od svih oblika negativne energije.

Zvončići izvlače osmijeh

Za kraj, spomenimo još jedan, nadasve simpatičan, jeftin i lako dostupan predmet, koji je vrlo poželjno držati unutar prostora u kojem boravite.

To su kineski zvončići – viseći predmeti od bambusa, metalnih cjevčica, školjki i sličnog, koji pri strujanju zraka proizvode ugodan zvuk.

Posebno se preporučuje držati ih u domu, vrtu ili radnom prostoru, jer nježni tonovi koje oni nasumično proizvode uklanjaju stres i umanjuju tjeskobu, istodobno donoseći osjećaj mira i ugode.

Također, vjeruje se da njihov zvuk uklanja negativnu energiju iz prostora.

Da je tome tako, potvrđuje i osmjeh koji je nemoguće suspregnuti kada čujete opuštajući zvuk ovih zvončića.

(www.alternativa-za-vas.com)