Fotografije užasa iz Uskoplja: Ispisivali uvredljive grafite, oskvrnuli svetinje…

Koordinacija braniteljskih udruga HVO HB Uskoplje oštro osuđuje ispisivanje grafita neprimjerenog sadržaja i oskrvnjavanje vjerskih simbola koji pozivaju na govor mržnje, vjersku i nacionalnu netrpeljivost u prostorijama osnovne škole „Uskoplje“ koje se ne koriste. Ovakvi nepromišljeni postupci neodgovornih pojedinaca potiču dizanje tenzija i narušavaju dobre međususjedske i međunacionalne odnose koji krase općinu Gornji Vakuf-Uskoplje u poslijeratnom razdoblju.

Inače, prostorije osnovne škole „Uskoplje“ u kojima se dogodio nemili događaj date su na upravljanje HKD Napretku, koordinaciji braniteljskih udruga HVO HB Uskoplje, sportskim klubovima i MZ Gornji vakuf-Uskoplje 2 na korištenje. Uskoro je planiran početak obnove navedenih prostorija, koje će, vjerujemo, u budućnosti biti društveni dom od kojeg će imati koristi svi žitelji Općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Tome u prilog govori i nedavna posjeta državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonke Milasa tom dijelu osnovne škole.

Duboko smo uvjereni kako će svi stanovnici naše Općine još jednom pokazati zajedništvo u osudi ovog nemilog događaja. Također, apeliramo na sve naše sugrađane da se suzdrže od dizanja tenzija i provokacija, jer samo kroz suživot i poštovanje različitosti možemo doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

Očekujemo od nadležnih institucija da u što skorijem roku poduzmu sve zakonski predviđene radnje s ciljem pronalaska i sankcioniranja počinitelja ovog nemilog događaja.

izvor: večernji.ba