Federalni zavod za zapošljavanje će oboriti rekorde u zapošljavanju

U Službenim novinama Federacije BiH objavljena je odluka Vlade FBiH kojom se 16 miliona KM namijenjenih za zapošljavanje deponuje na račun Razvojne banke FBiH.

Tragom ove informacije kontaktirali smo predsjednika Upravnog odbora Federalnog zavoda za zapošljavanje Zlatka Hadžiomerovića koji nam je otkrio da bi ova sredstva trebala biti stavljena u funkciju najesen.

Mi smo predložili Vladi FBiH da se sredstva Zavoda vrate Razvojnoj banci. Ja i direktorica Zavoda Helena Lončar smo se obratili Vladi da donese tu odluku, jer je Vlada u funkciji skupštine Razvojne banke. Taj novac ćemo iskoristiti u zapošljavanje. Mi ćemo vjerovatno u septembru raspisati javni poziv, kazao nam je Hadžiomerović.

Istaknuo je da će Zavod napraviti nekoliko programa radi zapošljavanja mladih.

– Gledat ćemo da budu što pristupačniji firmama odnosno poslodavcima. Bit će napravljene određene modifikacije. Nama je cilj da uposlimo što više ljudi. Imamo određene informacije od Vlade da je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars Gunnar Wigemark obećao sredstva za narednu godinu. Cijenim da bi Zavod za zapošljavanje mogao oborit rekorde u idućoj godini kada je riječ o zapošljavanju, rekao je Hadžiomerović, piše Radio Sarajevo.

(Business magazin)