Evo zašto zaboravljamo tuđa imena prilikom upoznavanja

Većina nas se prilikom upoznavanja nove osobe nađe u istoj situaciji – odmah zaboravimo njeno ime. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se to često dešava.

Imena su arbitrarna
Obične riječi uvijek se odnose na iste stvari i ako zaboravimo jedan naziv, sigurno ćemo se sjetiti njegovog sinonima. Međutim, lična imena nisu dosljedna i nemaju zamjensku riječ. Ako se obratite Ivoni kao Ivani, velike su šanse da će taj gaf odmah primijetiti.
Fokusiramo se najviše na sebe
Kada upoznajemo novu osobu, mi zapravo usmjeravamo svoju pažnju više na sebe nego na druge. Tačnije, koncentrišemo se na onaj trenutak kada ćemo morati da izgovorimo svoje ime. Tada ne posvećujemo dovoljno pažnje našem novom sagovorniku, pa često zaboravimo njegovo ime čim ga izgovorimo.
“Bejker-efekat”
Mozak je zapravo “programiran” da zapamti lica, a imena znatno manje. Pojam “Bejker-efekat” često se koristi za opisivanje jednog od razloga zašto ne možemo da zapamtimo tuđe ime prilikom upoznavanja. Ako nekome kažemo da radimo na aerodromu, onda mu dajemo važnu informaciju o tome kako provodimo svoje vrijeme. Ali ako kažemo da se zovemo Marko, mozak tu informaciju ne povezuje ni sa čim. Također, ako mozak ne može da poveže više dijelova informacije, pogotovo one stvari koje su poznate odranije, onda su veće šanse da zaboravimo tu informaciju..
(avaz.ba)