Europsko vijeće za pelet upozorilo: Sve češće prevare kupaca peleta u BiH, evo o kakvim se prevarama radi

Iz Europskog vijeća za pelet (European Pellet Council) su priopćili da su sve češće zabrinuti zbog prevara kupaca peleta u Bosni i Hercegovini, objasnivši o kakvoj je prevari riječ.

Spomenuto vijeće čine europski proizvođači peleta koji se certifikacijskom shemom ENplus bore protiv proizvođača koji se koriste lažnim certifikatima. Napomenuli su kako je ENplus vodeća svjetska certifikacijskaa shema za kvalitetu peleta te da ovaj certifikat imaju mnogi bh. proizvođači.

Oni koji imaju ovaj certifikat njime jamče kvalitetu peleta. Zapravo, certifikat je, kako su naveli u Europskom vijeću za pelet, ključan argument profesionalnosti u ovoj djelatnosti. Kao najznačajnije su istaknuli to da se spomenuti certifikat koristi u borbi protiv prevara. Upozorili su da je najčešći oblik prevare korištenje zaštićenog znaka ENplus u reklamne svrhe.

“Tvrtke koje se ovim bave, ciljano i ilegalno koriste prednosti našeg znaka kvalitete ili neopravdano deklariraju svoj pelet kao A1 kvalitetu te to objavljuju na svojim internetskim stranicama, brošurama, društvenim mrežama i drugim reklamnim materijalima”, naglasili su, prenosi Klix.ba

U Evropskom vijeću za pelet tvrde kako pojedini proizvođači peleta ilegalno stavljaju znak ENplus na svoje vreće peleta. Prema njihovim navodima, navedeno nije jedini oblik prevara.

“Krivotvore certifikate u postupcima javnih nabavki, čime zavaravaju kupce da je njihov pelet ENplus certificiran, prikazujući kvalitetu s krivotvorene ocjene sukladnosti ili nekim drugim lažnim dokumentima”, dodaju.

Potvrdili su i to da pojedini certificirani proizvođači peleta neispravno koriste znak ENplus, za što su naveli kako se time stvara pogrešan dojam da je njihov sav proizvedeni pelet ENplus certificiran, što ponekad nije slučaj. Poručili su kupcima da budu oprezni kada je u pitanju znak ENplus.

“Kompletan znak ENplus uvijek sadrži tri dijela – ENplus logo, identifikacijski broj certificirane kompanije i oznaku kvaliteta peleta (kod peleta u vrećama to može biti A1 ili A2 klasa). Identifikacijski broj kompanije počinje s dva slova koja označavaju državu porijekla proizvođača (za Bosnu i Hercegovinu je to BA). Iza ovih slova su brojevi koji su jedinstveni za proizvođača ili trgovca”, objasnili su.

U Euopskom vijeću za pelet su podsjetili da se zlouporabom znaka ENPlus ne utječe samo na stvaranje nepravedne konkurencije između certificiranih i necertificiranih proizvođača, već se uzrokuje šteta samim kupcima jer, zavarani očekivanom kvalitetom peleta, mogu imati negativno iskustvo sa samim peletom i održavanjem kotlova usljed korištenja takvog peleta.

Na internetskoj stranici ENplus je lista certificiranih kompanija, njihovi ID brojevi i odobreni dizajn vreća za pelet. Spomenuti popis je brzo provjerljiv. Na internetu je dostupan i popis kompanija koje zlouporabljavaju ENplus znak te su iz Europskog vijeća za pelet pozvali na prijavu zlouporaba, kao i na prijavu problema s kvalitetom peleta.