Etanol u liječenju raka

Karcinom uzima maha. Danas rizik od dobivanja raka kod muškaraca iznosi čak 50%, dok je kod žena on nešto niži te iznosi 40%. No, mnogi oboljeli ne umiru od raka već od posljedica kemoterapije.

 

 

Kemoterapija oslabljuje imunosni sustav pa se organizam ne može boriti protiv novonastalih infekcija i drugih oboljenja, što rezultira smrću.

Nova nada za oboljele od raka su injekcije etanola, koje su privukli pažnju znanstvenika zbog jeftinije cijene i efikasnosti u liječenju određenih oblika raka – poput raka jetre.

Iako znamo da je konzumacija alkohola jedan od faktora koji pridonosi obolijevanju od raka, taj isti alkohol, u obliku čistog etanola ubrizganog direktno u tumor, može uništiti stanice raka.

Uspjesi u liječenju raka etanolom

Etanol koji se injekcijama ubrizgava ravno u stanice tumora puno je sigurnija i bolja opcija od kemoterapije, a usto nema štetnih nuspojava ni dugoročnih teških posljedica.

Ta se metoda liječenja raka naziva etanolska ablacija, a prvi put su je isprobali japanski liječnici još 1983. godine.

Nova istraživanja provedena na Sveučilištu Duke u SAD-u potvrdila su uspješnost takvog načina liječenja raka.

Rezultati ove 100% uspješne metode objavljeni su i u časopisu Scientific Reports.

Prije dvije godine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli u Bosni i Hercegovini počela se primjenjivati etanolska ablacija kao nova uspješna metoda uklanjanja tumora jetre umjesto operativnog zahvata.

Prednosti i nedostaci ove metode

Prednost etanolske ablacije u odnosu na kemoterapijsko liječenje je u tome što je jednostavna i jeftina – košta samo 5 dolara, nema štetnih posljedica, a može spasiti živote brojnih osoba oboljelih od raka.

No postoje i određeni nedostaci primjene etanola. Prvi je da su potrebne veće količine etanola da bi se uništio tumor, pa je postupak potrebno i ponoviti.

Također zbog rizika od curenja u okolna tkiva, čisti se etanol može primijeniti samo kod tumora koji su okruženi fibroznom kapsulom.

Zbog postojanja takve fibrozne kapsule oko tumora jetre i tumora štitnjače etanol se sa sigurnošću može primijeniti u liječenju upravo tih oblika karcinoma.

Kako bi prevladali to ograničenje te kako bi se ova metoda mogla sigurno primijeniti kod što većeg broja tumora, znanstvenici su došli na ideju da etanol pomiješaju s etil celulozom.

Kad se ta mješavina ubrizga u tumorske stanice, ona se pretvara u gel, čime se sprečava da etanol iscuri u okolne, zdrave stanice i uništi ih.

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke primijenili su injekcije ispunjene mješavinom etanola i etil-celuloze u liječenju oralnog karcinoma kod miševa.

Nakon osam dana karcinoma u miševa više nije bilo.

Kako izgleda postupak uklanjanja raka etanolom?

Postupak obično traje 20-ak minuta te se izvodi pod lokalnom anestezijom.

Pod kontrolom ultrazvuka u tumorsko se tkivo posebnom injekcijom ubrizgava 96%-tni alkohol etanol.

Količina etanola se određuje na temelju veličine samog tumora.

Alkohol djeluje tako da isušuje same stanice raka pri čemu se mijenjaju proteinska svojstva tih stanica zahvaljujući čemu one – umiru.

Nuspojave kod oboljelih su obično blage.

Čvrsti razlozi da kažete „ne“ kemoterapiji

Mnogi kemoterapijski lijekovi su citotoksični, a to znači da ne uništavaju samo tumor nego i okolna, zdrava tkiva.

Pritom uništavaju i najosjetljivije dijelove organizma: folikule kose, koštanu srž, usnu šupljinu, probavni i reproduktivni sustav…

Kemoterapija dugoročno uništava jetru, bubrege, mozak, srce i pluća.

Ostale nuspojave kemoterapije su:

 • bolovi u trbuhu
 • proljev
 • poremećaji krvi i anemija
 • teškoće u koncentraciji
 • glavobolje
 • mučnina i povraćanje
 • bolovi u mišićima
 • gubitak kose
 • seksualna disfunkcija
 • gubitak teka i kilograma
 • smrt

(www.alternativa-za-vas.com)