Epidemiološke mjere u Federaciji BiH produžene za još 14 dana

Vlada Federacije BiH produžila je naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i na narednih 14 dana.

Vladama kantona i kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je, u skladu s epidemiološkom situacijom na području kantona, odnosno općine, uvođenje restriktivnijih mjera, te da o tome redovno izvještavaju Krizni stožer FMZ-a.

Preporučeno je da, u skladu s epidemiološkom situacijom na području kantona, procjeni rizika, kao i dokumenta „Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19“ kantoni uvedu Pravilo cijepljen/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona i o istom izvijeste Krizni stožer FMZ-a.

Podsjećamo da je, između ostalog, i dalje obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i poštivanje razmaka od minimalno dva metra. Ova obveza važi i ako na otvorenom prostoru nije moguće ostvariti razmak od dva metra, te na stajalištima javnog prijevoza, tržnicama i drugim mjestima gdje se primijeti veći protok stanovništva. 

Dopušteno je ne više od 30 ljudi u zatvorenom i ne više od 100 na otvorenom prostoru.

U danas prezentiranoj informaciji Kriznog stožera FMZ-a je, uz ostalo, navedeno da je u 5. tjednu ove godine, a u odnosu na tjedan ranije, zabilježen pad svih indikatora, a najveći pad bilježe broj novopotvrđenih slučajeva COVID-a i sedmodnevna incidenca. Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 308 slučeva na 100.000 stanovnika, dok je prije dva tjedna iznosila 500,1. U posljednjih sedam dana incidenca viša od prosječne zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom (743,42), Zapadnohercegovačkom (422,98), Tuzlanskom (395,39) i Sarajevskom kantonu (347).

U Federaciji BiH su na bolničkom liječenju 723 osobe zbog COVID-19, od kojih je 37 (5,1 posto) na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Prema dostavljenim podacima, od 688 hospitaliziranih osoba s dostavljenim podacima o statusu cijepljenja, 524 (76,2 posto) je necijepljenih i nepotpuno cijepljenih, a 164 (23,8 posto) potpuno cijepljenih.

(BHRT)