Drama kod Viteza: Intervenisali specijalci

U mjestu Kruščica kod Viteza jutros oko 5 sati došlo je do fizičkog sukoba specijalaca MUP-a SBK i mještana koji protestuju protiv izgradnje hidrocentrale.
Prema riječima sudionice protestnog skupa sve je počelo rano jutros, oko 5 sati, kada su na stigle mašine i specijalci koji su zahtjevali od demonstranata da se sklone.
“Mi smo sjele na most. Blizu 40 ženskih osoba odbilo se skloniti, a onda su oni počeli da nas tuku. Šest žena je u Hitnoj završilo, a 12 su uhapsili. Udarali su žene, nastao je haos. Udarili su trudnu ženu, jednoj su izbili zub, a drugu su udarali po glavi oko očiju”, kazala je za N1 učesnica protesta.

 

Prema njihovim riječima, skup u Kruščici je trebao dobiti podršku i žena iz Zenice, ali je njihov autobus zaustavljen i onemogućeno im je da stignu u mjesto kraj Viteza.
“Ovo nam je država”, poručila je uplakana žena.
U MUP-u Srednjobosanskog kantona za N1 su kazali da je izvršena deblokada puta Vitez – Kruščica.
“Problem je postojao duže vrijeme. Policija je imala nadležnost da obezbjedi nesmetan prolazak i put je sada prohodan. Drugih informacija o povrijeđenim ili upotrebi sile za sada nemamo”, rečeno je za N1 u MUP-u SBK.Na stranici N1 možete pogledati snimak  kako je izgledao dolazak specijalne policije, kao i snimke iz hitne.

http://ba.n1info.com/a181093/Vijesti/Vijesti/Sukob-policije-i-demonstrantica-kod-Viteza.html