Dom naroda o Ustavnom sudu BiH

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas će razmatrati Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i izmjene Krivičnog zakona.

Radi se o zakonima kojima se traži zamjena stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i brisanje člana Krivičnog zakona koji regulira sankcije za nepoštovanje odluka Ustavnog suda, a predloženi su iz Kluba Srba Doma naroda.

Ustavnopravna komisije Doma utvrdila je ranije postojanje ustavnog osnova za ta zakonska rješenja, ali nisu podržali principe tih zakona.

Pred delegatima je i nekoliko zakonskih rješenja predloženih iz Vijeća ministara BiH, a među njima su Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama, izmjene Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave i Zakona o upravi, ali i izmjene Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme te Zakona o udruženjima i fondacijama.

Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu za 2015. godinu koji je podnijela Europska komisija kao i Akcioni plan za provođenje Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH također su na dnevnom redu danas na sjednici Doma naroda PSBiH.

Izvor: klix.ba