Dobro se boljim vraća: Pomozimo braći Valjevac!

U saradnji sa Centrom za socijalni rad Kalesija a na inicijativu Udruženja „H.O. Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“ (MFS-EMMAUS) početkom 2016. godine pokrenuta je akcija izgradnje porodične kuće za 4 malodobna brata Valjevac u Vukovijama Donjim, općina Kalesija. Radi se o četiri brata, Elmedinu, Elvedinu, Sejfi i Hamidu koji su 2006. godine ostali bez oca a 2009. godine i bez roditeljskog staranja nakon oduzimanja starateljstva majci koja je u više navrata zanemarivala svoje roditeljske obaveze prema djeci. Nakon boravka u hraniteljskoj-certificiranoj porodici koja više nije u mogućnosti da se brine o njima, trenutno borave u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

Potaknuti ovom teškom životnom pričom, MFS-EMMAUS je započeo akciju izgradnje porodične kuće za braću Valjevac kako bi nakon završetka radova, uz kontinuiranu podršku Centra za socijalni rad Kalesija, dobili svoj trajni dom.

„Djeci je potrebna kuća kako bi se ponovo uključili u normalan život svojih vršnjaka i kako bi i sami bili u stanju zasnovati porodice u budućnosti. Radi se o porodičnoj kući na dva sprata koja bi imala 4 manja stana za svakog od braće. S obzirom da je vrijednost radova 91.125,00 KM, neophodna je podrška šire javnosti kako bi se ovaj projekat uspješno priveo kraju do kraja 2016. godine, kako je planirano.“ – kazao je Ernad Mujić koordinator projekta ispred MFS – EMMAUS-a.

MFS – EMMAUS poziva sve ljude, organizacije, insitucije i firme koji žele i mogu pomoći braći Valjevac da se jave ili dođu na kontakt adrese, ili da izvrše donacije direktno na račun:

Udruženje „H.O. Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“ (MFS-EMMAUS)

Svrha uplate: Pomoć za izgradnju kuće braći Valjevac

Broj računa u UniCredit banci:3383002250449586

 „Samo u protekle dvije godine EMMAUS je organizirao prikupljanje pomoći od donatora i izgradnju 69 kuća za pogođene poplavama i socijalno ugrožene. Stekli smo povjerenje donatora domaćih i stranih kada je u pitanju prikupljanje pomoći bilo koje vrste i njena distribucija. Posebno nam je drago da su svi ljudi dobre volje prepoznali u EMMAUS-u partnera za provedbu velikih i komplikovanih humanitarnih projekata izgradnje objekata, skrbništva i pružanje njege za sve one koji su u stanju potrebe“, kazao je Mujić.

Dobro se boljim vraća!