Djeca će dobiti modernu školu, a Vrhbosanska nadbiskupija natrag imovinu

Osiguravanje novca za nastavak izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku, jedna je od tema o kojima su danas u Travniku razgovarali federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović i predstavnici Vlade Srednjobosanske županije.

To bi u konačnici trebalo omogućiti da dio zgrade, u kojem je smještena Mješovita srednja škola Travnik, bude vraćen u vlasništvo Vrhbosanskoj nadbiskupiji, što je obveza Vlade Federacije BiH sukladno s odlukom Doma za ljudska prava, odnosno presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

Ministrica Dilberović najavila je da će radna skupina, u čijem sastavu će biti predstavnici vlada Federacije BiH i SBŽ-a te Općine Travnik, biti zadužena za pronalaženje načina za nastavak izgradnje.

– Cilj je pronaći način kako da se završi financijska konstrukcija kako bi djeca uselila u nove objekte i dostojanstveno pohađala nastavu, ali i kako bi Vrhbosanska nadbiskupija dobila svoje prostorije natrag, kazala je ministrica Dilebrović novinarima, javlja Fena.

Ministrica obrazovanja SBŽ-a Katica Čerkez kazala je da je konačan cilj da djeca dobiju modernu školu, a Vrhbosanska nadbiskupija natrag imovinu.

– Nećemo to moći riješiti u godinu dana, ali naš županijski premijer je predložio da Vlada SBŽ-a preuzme 30 posto financijskih obveza, a preostalih 70 posto Vlada Federacije BiH, kazala je Čerkez.

Za okončanje izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku potrebno je oko 12 milijuna KM, a premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je da će radna skupina nastojati što prije doći do rješenja za osiguravanje novca.

(VL)