Deset milijuna maraka za zapošljavanje osoba s invaliditetom

U posljednjih godinu dana na adrese poslodavaca stižu opomene pred tužbu zbog nezapošljavanja invalidnih osoba kako zakon nalaže (na svakih 16 osoba obveza je zaposlenje jedne osobe s invaliditetom).

U suprotnom, poslodavac je obvezan uplaćivati za te namjene Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom 25% od prosječne plaće u FBiH. Takav postupak natjerao je poslodavce na ažurnost, pa su čak Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH povećani prihodi za 40% za te namjene. U prošloj su godini zaposlili po toj osnovi 600 osoba, rečeno je tijekom prezentacije programa “Zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom” u Orašju u organizaciji Gospodarske komore Posavske županije. U tri posavske općine taj je projekt zaživio tek u posljednje vrijeme te je dosegnuo broj od 50 osoba s invaliditetom zaposlenih u određenim ustanovama i poduzećima, ali i kroz vlastiti obrt.
Deset milijuna maraka
– Poslodavci trebaju znati zašto treba zaposliti osobu s invaliditetom. Ako samo ekonomski razmišljaju, trebaju znati da dobivaju poticaj od Fonda, uz to, neće plaćati 25% od prosječne federalne plaće. Uz sve to, dobivaju besplatno i djelatnike koji su često ažurniji i discipliniraniji od onih bez zdravstvenih problema. Uvezani smo softverski s Poreznom upravom pa se, od ukupno oko 50.000, do sada registriralo oko 12.000 poslodavaca. U prošloj godini zaposlili smo oko 600 osoba s invaliditetom. Od početka formiranja Fonda skrbimo o 2800 osoba s invaliditetom kroz zapošljavanje, refundaciju novčanih naknada, programe i projekte. Sada je aktualan javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje financijski “težak” 6,600.000 KM te, uz sredstva koja su namijenjena za održivost samostalnih obrta osoba s invaliditetom i programe za gospodarska društva, taj iznos doseže oko deset milijuna KM – kazao nam je Vinko Jerinić, rukovoditelj Odjela za nadzora koordinacije razvoja u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ivo Knežević, predsjednik GK PŽ-a, ističe želju animirati poslodavce kako bi se pomoglo osobama s invaliditetom u Posavskoj županiji. – Ključno je da nije riječ samo o zapošljavanju kod poduzetnika nego i o samozapošljavanju, gdje invalidne osobe kroz vlastiti obrt trajno rješavaju svoj problem jer kod poduzetnika mogu biti zaposlene godinu-dvije te, kad više nema potrebe za njima, dobivaju raskid ugovora – naglasio je Knežević.
Važnost samozapošljavanja
Istaknuo je primjer vlastite tvrtke u koju je, po prvom javnom pozivu, zaposlio dvije invalidne osobe. – Tražio sam još, ali je malo osoba sa 60% i više invalidnosti koje bi htjele i mogle nešto raditi – kaže Knežević, no smatra kako će, zahvaljujući dobroj suradnji s Fondom, to sigurno proširiti kako bi se povećao broj zaposlenih invalidnih osoba u županiji. Jerinić je također poručio osobama s invaliditetom da se ne boje kako će prijavom na projekte Fonda i dobivanjem zaposlenja izgubiti stečenu invalidninu.
(www.vecernji.ba)