Davateljima krvi uskoro slobodan dan na poslu

Problem nedostatka krvi u bolnicama širom BiH prisutan je duže vrijeme. Da bi se motiviralo građane da u što većem broju daju krv, Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, u okviru novog zakona o radu, uputilo je Vladi FBiH prijedlog da osobe koje daju krv, imaju jedan slobodan dan na poslu. – Ministarstvo je poslalo zahtjev u kojem stoji da se trebaju regulirati beneficije osobama koje daju krv.

Nadamo se da će Vlada uskoro ovaj prijedlog uputiti na federalni Parlament na usvajanje – kazao je za “San” Dobrica Jonjić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH. U Zavodu za transfuziologiju FBiH kažu kako je normalno da osobe koje daju krv, imaju slobodan dan na poslu, ali da o tome trenutno odlučuju poslodavci i da je zato potreban zakon o tome. – Poslodavac odlučuje hoće li dati slobodan dan osobama koje daju krv. U većini državnih poduzeća dobrovoljni davatelji krvi imaju slobodan dan, ali je situacija u privatnom sektoru drugačija – kaže Maida Šalaga-Baždar iz Zavoda, naglašavajući da ova institucija stalno mora provoditi akcije kako bi osigurao dovoljne količine krvi. – Svakodnevno organiziramo akcije darivanja krvi u suradnji sa srednjim školama, fakultetima, kao i firmama te na taj način osiguravamo dovoljne količine krvi. Zato bi zakon o slobodnim danima dosta pomogao kako u budućnosti ne bismo bili u situaciji da nemamo dovoljnje količine krvi – zaključila je Šalaga-Baždar. Za razliku od FBiH u RS odavno postoji zakon kojim se reguliraju beneficije osoba koje daju krv. Tako iz Zavoda za transfuziju i medicinu RS ističu da Zakon o beneficijama dobrovoljnih davatelja krvi pridonosi većem odzivu osoba koje daju krv. – Osobe koje daju krv imaju plaćeno odsustvo u trajanju od dva radna dana s posla. Time su davatelji krvi odlično stimulirani za to što dobrovoljno daju krv – kaže Danijela Lukić, glasnogovornica Zavoda, dodajući da su prava davatelja krvi regulirana kolektivnim ugovorom. – Općim kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o sadržaju i obujmu prava na zdravstvenu zaštitu i participaciji definirana su sva prava koje imaju osobe koje daju krv – kazala je Lukić.

Sindikat zadovoljan

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH kaže da su poslodavci dali saglasnost za ovaj zakon. – Poslodavci su prihvatili prijedlog ovog zakona i to je najvažnija stvar u svemu ovome. Neće biti problema u provođenju zakona kada stupi na snagu i oni koji daju krv moći će bez problema dobiti slobodan dan na poslu – istakao je Bajramović.