Čović danas predaje zahtjev za članstvo u EU

Institucije Europske unije u Bruxellesu danas će biti u znaku BiH. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović uručit će ministru vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bertu Koendersu zahtjev BiH za članstvo u EU, piše Večernji list BiH. Ovom povijesnom događaju za BiH nazočit će članovi državnog izaslanstva, ali i visoki dužnosnici EU, poput visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i europskog povjerenika za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Očekuje se nazočnost i ministara vanjskih poslova drugih zemalja članica EU te drugih europskih dužnosnika, uključujući članove Europskog parlamenta.

“Imam čast u ime BiH, a na temelju zajedničke izjave o predanosti svih tijela vlasti BiH da provedu nužne reforme u procesu priključenja BiH EU i sukladno članku 49. Ugovora o EU, uručiti zahtjev BiH za članstvo u EU”, stoji u popratnom pismu, uz odluku o predaji zahtjeva što ga je Čović u Sarajevu već potpisao i danas će ga reći prilikom predaje zahtjeva.

Najveći politički događaj u BiH još od potpisivanja Daytonskog sporazuma je ovaj današnji. BiH je konačno zatvortila poglavlje konflikata i otvorila ono pregovaračko kao ulaznicu za Europsku uniju. Ovo je prvi put da se zahtjev za članstvo, prema našim saznanjima, predaje u sjedištu Europske unije, a ne zemlje predsjedateljice, u ovom slučaju Nizozemske. Današnji događaj u Bruxellesu zasigurno je povijesna prekretnica kako u političkom, tako i u ekonomskom i reformskom smislu. Događaj koji je BiH čekala više od dva desetljeća.

Čović će nakon svečane ceremonije imati odvojene susrete s povjerenikom Hahnom te potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom. Za večernje sate je predviđen susrest i s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom, europskim parlamentarcima a potom i prijam u povodu predaje zahtjeva za članstvo u EU. No, već idućeg jutra BiH će morati krenuti s izvršavanjem brojnih zadaća koje stoje pred njom u ovoj novoj fazi europskih integracija. Predstavnici Europske komisije već sutra dolaze u Sarajevo na razgovore o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). U tehničkom smislu, BiH očekuju isti koraci koje su na svom putu k članstvu u Uniji ispunjavale i sve druge zemlje. Europska komisija pristupit će izradi upitnika koje će uskoro dostaviti bh. vlastima. Upitnik će sadržavati tisuće pitanja, na koje institucije u BiH trebaju odgovoriti u roku od nekoliko mjeseci. Prema najavama, uz glavna pitanja se mogu očekivati i dodatna, kao neka vrsta pojašnjenja na već dobivene odgovore. Na osnovi tih odgovora i drugih izvora, Europska komisija daje mišljenje, a Europsko vijeće donosi odluku o dodjeli kandidacijskog statusa. Uslijedit će određivanje datuma o početku pregovora i otvaranju prvih poglavlja.

BiH će sama izraditi svoj akcijski plan kojim definira što će učiniti i kada. Prioriteti koji se moraju uvrstiti u akcijski plan utvrđuju se kroz pristupanje ili Europsko partnerstvo koje EU kreira za svaku zemlju kandidatkinju. Kada je ugovor o pristupanju potpisan, država kandidatkinja postaje “pristupna država” i ima pravo na privremene privilegije do pristupanja kada postaje država članica.

Izvor: pogled.ba