Civilna vježba NATO-a u BiH: Jačanje saradnje i odgovora na eventualne prirodne katastrofe

Bosna i Hercegovina je domaćin velike NATO terenske vježbe odgovora na prirodne nesreće pod nazivom “BOSNA I HERCEGOVINA 2017” koja će se održati od 25. do 29. septembra 2017. godine u okolini Tuzle.
Vježbu su zajednički organizovali Evro-atlantski Centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine.
Na događaju će sudjelovati više od 1.200 učesnika iz 34 NATO savezničke i partnerske zemlje. Vježba se organizuje u svrhu provjere sposobnosti civilnih i vojnih struktura u Bosni i Hercegovini za planiranje velikih vježbi, resursa kao i provjera kapaciteta za odgovor na nesreću. NATO i partnerske zemlje vježbaju mehanizme za reagovanje u situacijama katastrofe, koje imaju za cilj poboljšati njihovu sposobnost efikasne saradnje u hitnim situacijama.
Izbor kombinovanog scenarija poplave i zemljotresa povezan je s tipom geoloških i ekoloških izazova sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Nažalost, ova zemlja se već suočavala sa prirodnim katastrofama.
Poplave i klizišta uništili su velike dijelove Bosne i Hercegovine 2014. godine. Više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija pružilo je podršku u tim kriznim trenucima.
Na zahtjev Ministarstva sigurnosti, civilni tim NATO-a bio je raspoređen u Bosni i Hercegovini u julu 2014. godine. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ističe da Bosna i Hercegovina danas želi pomagati drugima u nevolji.
– Ministarstvo sigurnosti BiH i druge ključne institucije i na svim nivoima u Bosni i Hercegovini čine napore za jačanje kapaciteta prvog i specijalističkog odgovora na nastalu nesreću, kao i uspostavu potrebnih struktura i adekvatnih ljudskih i materijalnih rezervi za pomoć drugima. Posebno želimo jačati regionalnu saradnju i regionalni odgovor na eventualne prirodne katastrofe – izjavio je Mektić.
Vježba će se sastojati od sljedećih faza: Faza 1. (24. – 26. septembar 2017.): dolazak timova u zemlju domaćina, organizacija operacija na terenu, pripreme i obuka, uključujući komandno-štabnu vježbu korištenjem tehnologije virtuelne realnosti.
Ova vježba će zvanično biti otvorena 25. septembra uz zvaničnu ceremoniju. Faza 2. (27. – 28. septembar): dvodnevna vježba na terenu, uključujući noćne operacije i sastanke o evaluaciji preduzetih akcija.
Faza 3. (29. – 30. septembar): ceremonija zatvaranja, statički prikaz, konferencija za medije i odlazak timova.
Ovo je sedamdeseta terenska vježba koju je sproveo Euro-atlantski koordinacijski centar za odgovor na katastrofe (EADRCC) od 2000. godine, a prvi put da je domaćin vježbe Bosna i Hercegovina.

 

avaz