Cijene kruha u RS-u rastu, u FBiH još neće

Problemi s nedostatkom i cijenama pšenice u našoj zemlji evidentni su već neko vrijeme, a to za posljedicu ima i poskupljenje pekarskih proizvoda u nekim dijelovima BiH.

Naime, pojedine pekare banjalučke regije u proteklom periodu podigle su cijene svojih proizvoda do 20 feninga, dok ostale planiraju cjenovnike korigovati do kraja godine.

Konstantan rast

– Nije to ništa iznenada. Cijene pekarskih proizvoda rastu konstantno već godinu-godinu i po. Poskupjeli su neki proizvodi za tri do pet posto, ali evidentno je i da su plate u tom sektoru u Republici Srpskoj u manje od godinu porasle za oko deset posto. Do toga je došlo i zbog nedostatka radne snage, pa su poslodavci pokušali na taj način da zadrže postojeće i privuku nove radnike, kaže Saša Trivić, vlasnik preduzeća Krajina klas.

Da je evidentan nedostatak radnika u ovoj oblasti, pokazuju nam i stalni oglasi po novinama, ali i na raznim javnim površinama, na kojima stoji da neka pekara traži radnike. Imali smo nedavno slučaj gdje je jedna pekara čak i zatvorena jer nisu mogli da nađu radnike, a pitanje je šta će biti i s ovima koje sada rade, a traže uposlenike. Ne zna se ni da li će im i povećanje cijena proizvoda pomoći u tome.

– Povećanja se dešavaju konstantno, nije to ništa posebno. Ona se dešavaju na cjelokupnom pekarskom asortimanu i evidentno je da će se to i narednom periodu dešavati, poručio je Trivić.

Korekcije

Međutim, direktor sarajevske kompanije Klas Boris Brković kazao nam je kako ova kompanija svoje cijene neće mijenjati.

– Kada je riječ o Klasu, neće dolaziti do poskupljenja osnovne vrste brašna, a samim tim ni kruha. Ukoliko bude nekih ekstremnih promjena u cijeni goriva ili pšenice, razmatrat će se i korigovanje cijena. Ove godine nije bilo povećanja te za sada građani nemaju razloga za zabrinutost, kazao je Brković.

(Oslobođenje)