Čaj poslije kojeg dokazano prolazi upaljeno grlo: Ako ste bolesni i boli vas – ovo je čudo

U toku je sezona virusnih i bakterijskih infekcija koje sa sobom donose mnoge neprijatne simptome, kao što je crveno i bolno grlo. Mnogi će zbog grlobolje prvo potražiti pomoć u apoteci i uzeti sprej za grlo ili tablete, ali ima i onih koji su pobornici domaćih metoda umirivanja upaljenog ždrijela.

Na vrhu liste za crveno i bolno grlo je bijeli sljez.Bijeli ili pitomi sljez (lat. Althaea officinalis) je višegodišnja biljka koja može da poraste do 150 centimetara visine. Latinski naziv biljke upućuje na njena ljekovita svojstva. Naime, bijeli sljez pripada rodu Althaea čiji naziv dolazi od riječi althainein (lječiti) i althos (ljekovito sredstvo).

Studija iz 2019. pokazala je da korijen bijelog sljeza može ponuditi brzo olakšanje za simptome povezane s respiratornim stanjima. To je zato što korijen bijelog sljeza pomaže u izgradnji zaštitnog omotača koji oblaže sluzokožu usta i grla i na taj način ublažava iritaciju i oticanje.

Ova biljka takođe ublažava simptome suvog i iritirajućeg kašlja. Njen korijen otpušta nakupljenu sluz u nosu, grlu i plućima da bi je lakše iskašljali. Iz tog razloga sljezov čaj se preporučuje kao prirodni lijek za bolno grlo.

Sastojci za čaj od bijelog sljeza:

Prelijte dvije supene kašike korijena bijelog sljeza s 2,5 dl mlake ili hladne vode. Ostavite da odstoji najmanje jedan sat, idealno dva sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga čaj malo zagrijte. Po želji možete dodati meda.