Bugojno ima odlične uvjete za razvoj organske proizvodnje

U Bugojnu je održano predavanje o organskoj proizvodnji kao savremenom modelu poljoprivrede s osvrtom na malinu, i zakonu koji tretira ovu proizvodnju.

 
Prisutne je, u ime resorne općinske službe, pozdravila Bahira Bajrić, a o perspektivama organske proizvodnje u BiH govorio je prof. dr. Nezir Tanović s Agromediteranskog fakulteta u Mostaru, jedan od sudionika u izradi Strategije razvoja poljoprivrede na području bugojanske općine.

Kazao je, između ostalog, da je Bugojno postalo prepoznatljivo po uvjetima u kojima organska proizvodnja može dominirati i revitalizirati taj kraj, te biti svojevrstan nosilac razvoja gornjovrbaske regije.

– Želio bih da u narednim godinama više govorimo o kilogramima, tonama i vagonima organskog proizvoda, kako maline, tako ostalog jagodičastog voća, borovnice, aronije, ribizle i kupine koje, također, imaju veliku šansu za razvoj – naglasio je.

Izrazio je nadu da će nadležne vlasti na višim nivoima prepoznati važnost organske proizvodnje, i da će ubuduće s većim sredstvima stimulirati poljoprivrednike, koji su se opredijelili za taj vid proizvodnje.

O zakonskoj regulativi u organskoj proizvodnji, govorio je predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH i Asocijacije organskih proizvođača SBK-a Sejad Herceg.

– Organska poljoprivredna proizvodnja može da doprinese razvoju ruralnih područja, i ostanku mladih u BiH. Ta činjenica, i mogući efekti u segmentu ekonomije, samo su neki od razloga zbog kojih očekujemo podršku relevantnih institucija – kazao je.

Osim promoviranja organske proizvodnje,  Savez ORGANSKO Federacije BiH radi, dodao je, na umrežavanju organskih proizvođača jugoistočne Evrope.

– Donesen je Zakon o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, i stvorene pretpostavke da se ova proizvodnja podstiče na odgovarajući način. Neki od proizvođača su već dobili određene poticaje kantonalnog i federalnog ministarstva za certifikaciju i razvoj organske proizvodnje – istaknuo je Herceg.

Predavanje je održano u sklopu manifestacije “Dani organske proizvodnje”, koja će se u Bugojnu nastaviti u petak, sajmom na kojem će se predstaviti dvadesetak izlagača s prostora cijele BiH.

(Business magazin)