Bučići: Sutra otvorenje izložbe „Domovinski rat u Lašvanskoj dolini“

U četvrtak, 12. rujna, u Bučićima će biti otvorena izložba „Domovinski rat u Lašvanskoj dolini“, autora Velimira Bugarina.

Cilj izložbe jest prikazati sve segmente života tijekom ratnog razdoblja (bojišnica, prehrana, svakodnevica, obrazovanje, igra, higijena, uniforme, ratni plakati, fotografije, itd.).
Prvenstveno, ovom izložbom želi se sačuvati uspomena na jedan kratki, ali prilično traumatični dio povijesti.
Postav će biti stalan u Zavjetnom vjeronaučnom domu fra Frane Zubića u Bučićima u svrhu edukacije te upoznavanja svih oni koje ovaj dio povijesti Lašvanske doline zanima.

Postav je nastao tijekom istraživanja i pisanja knjiga „Novi Travnik između utopije i nostalgije“ i „Druga strana rata: sjećanje na ratnu svakodnevicu u Lašvanskoj dolini“ proteklih šest godina. Budući da se u obje knjige govori o ratnoj svakodnevici, autor je tijekom istraživanja prikupljao razne eksponate kao i priče koje se uz njih vežu.

Ujedno, ovo je jedini takav postav u Lašvanskoj dolini.

Samu autorovu ideju o postavljanju stalne izložbe prepoznali su, te potporu autoru dali Darijo Čonda, predsjednik udruge Stari grad „Kaštel“ iz Novog Travnika i Stjepan Dujo iz udruge „Fra Marijan Šunjić“ iz Bučića.

Izložba je u privatnom vlasništvu samog autora.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, u 19 sati, u Zavjetnom vjeronaučnom domu Frane Zubića (Stara župna crkva), u Bučićima, a ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

(centralna.ba)