Blanka Vlašić u finalu EP-a

Blanka Vlašić očekivano se i bez poteškoća plasirala u finale Europskog atletskog prvenstva u Barceloni. Svjetska prvakinja u skoku u vis u nedjelju će loviti svoju prvu europsku medalju. Norma za plasman u finale bila je 1.92 metra što za hrvatsku rekorderku nije bio nikakav problem. Prvi je put na zaletište Olimpijskog stadiona na Montjuïcu izašla na visini 1.87 m, svladala ju je lakoćom, kao i preostale dvije, 1.90 i kvalifikacijskih 1.92. Bez pogreške su kvalifikacijsko natjecanje odradile još četiri visašice, u Blankinoj skupini domaća predstavnica Ruth Beitia, te Ruskinja Svjetlana Školina i iznenađujuće Izraelka Danial Frenkel, a u drugoj skupini najveća suparnica naše atletičarke, Njemica Ariane Friedrich.

Braniteljica naslova, Belgijanka Tia Hellebaut, imala je puno problema, finale je dohvatila tek u trećem pokušaju na 1.92, a i na visini 1.90 je jednom rušila letvicu. Najveće iznenađenje svakako je podbačaj Talijanke Antoniette di Martino koja je u Barcelonu stigla s dva ovogodišnja skoka preko dva metra, ali u Kataloniji joj je i 1.92 bilo previsoka prepreka, baš kao i Ruskinji Irini Gordjejevoj. Ispala je i europska doprvakinja Venelina Veneva, no to je već manje iznenađenje s obzirom da Bugarka ima 36 godina, a od prošlog je EP-a odrađivala i dvogodišnju suspenziju zbog dopinga.

Druga hrvatska predstavnica u kvalifikacijama visa, 20-godišnja Ana Šimić, preskočila je 1.83 m, šest centimetara manje od svoga osobnog rekorda i ostala daleko od finala u koji je ušlo ukupno 12 atletičarki, sve zahvaljujući preskočenoj normi.

Europsko prvenstvo u atletici, finalistice skoka u vis:

Blanka Vlašić, Ruth Beitia, Danial Frenkel, Svjetlana Školina, Ana Iljuštšenko, Beatrice Lundmark, Ariane Friedrich, Adonia Steryiou, Viktorija Stjopina, Emma Green, Burcu Ayhan, Tia Hellebaut.(Totalsport)