BiH pogađa najjači toplotni val u posljednjih 20 godina

Bosnu i Hercegovinu će od 1. kolovoza pogoditi četvrti toplotni val ovog ljeta, ujedno najjači za ovo ljeto, no i u posljednjih dvadesetak godina, najavio je Nedim Sladić, prognostičar i meteorolog.
Ugroženi su svi postojeći rekordi, a nadležni neka se pripreme na proglašenje crvenog meteoalarma i stanja elementarne nepogode, poručio je Sladić.
Situacija polako, ali i iz dana u dan sve sigurnije, izmiče kontroli.
Žestok četvrti toplotni val zapljuskuje Bosnu i Hercegovinu već od subote, 29. srpnja, i potrajat će po prvim izgledima najmanje desetak dana uz varijacije u jačini toplote, pri čemu se ekstremno vruće vrijeme očekuje u periodu između 1. i 5. kolovoza. Već je zasigurno da će ovo biti najsnažniji toplotni val koji je zapljusnuo Bosnu i Hercegovinu, ne samo ovog ljeta, već i unazad dvadesetak godina, napisao je Sladić .
Također, svi do sada postavljeni rekordi se dovode u situaciju da vrlo lako budu oboreni. Izuzetno je opasan po zdravlje svih vidova stanovništva i starosnih dobi, a u najgorem obliku može uzrokovati i smrtonosni ishod.
Temperature će zaista biti ekstremne.
No, to bi bilo kontra svih pravila. Kako će biti iznimno vruće, njihov očekivani rang je, prema trenutnim izgledima numeričkih modela i dostupnim podacima, većinom između 37° i 42°, lokalno i do 44°C.
Četrdeset i četiri stupnja mogu očekivati pojedina područja sjeveroistočne i sjeverne Bosne, kao i sami jug Hercegovine. Treba spomenuti da nam definitivno slijede i tropske noći, tj. one noći u kojima temperatura kroz cijeli tok noći ne pada ispod 20°C.