BiH najhladnija u Europi

Hladnoće su posljednjih dana sve veće, pa je tako najniža temperatura ove zime izmjerena jučer na Kupresu i to velikih -20. Pored ove, informacija koja sigurno izaziva još više zabrinutosti jeste da je Bosna i Hercegovina jučer bila najhladnija u Europi.

Aktiviran je meteoalarm i izdano narandžasto upozorenje, zaleđeno je više jezera i rijeke, a promet je bio blokiran na više dionica, pišu Nezavisne.

Najniža temperatura na Starom kontinentu izmjerena je u BiH. Na Kupresu je izmjereno -20, na Bjelašnici -16, a u Banjoj Luci i Sarajevu po -11. Kupres je tako za jedan stupanj bio hladniji od najhladnijeg europskog glavnog grada – Bukurešta.

Niske temperature uzele su danak ionako starim i lošim javnim prevoznim sredstvima pa je tako jučer u podnevnim satima došlo do kvara trolejbusa na Skenderiji u Sarajevu. Iz nadležnog poduzeća GRAS su kazali da je u pitanju kvar, ali novinari na mjesta događaja su se uvjerili kako se trolejbus zaledio, to jeste određeni mehanizmi za pokretanje.

Medicinski radnici savjetovali su građane da pripreme toplu odjeću i obuću, da unose dosta tečnosti te da ne izlaze iz kuće bez prijeke potrebe. Starije osobe i kronične bolesnike upozorili su da se pridržavaju terapija.

Prema prognozama, očekuju nas još dva dana izrazito hladnog vremena s još nižim temperaturama, nakon čega slijedi zatopljenje.

Zbog snježnih smetova došlo je i do prekida prometa na regionalnom putu Klanci – Ulog u dužini od 25 kilometara, priopćeno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Zbog sanacije klizišta i popravki kolovoza na regionalnom putu Vijaka dva – Razboj vozila su prometovala jednom trakom.

Ekipe putnih službi posipaju putne pravce, ali zbog jako niske temperature usporeno je djelovanje posipnog materijala, pa se vozačima savjetuje oprezna vožnja prilagođenu stanju i uvjetima na putu, kao i obvezno posjedovanje zimske opreme. Poledica je moguća na svim mokrim ili vlažnim dionicama.

(VL)