BiH “na mala vrata” uvodi GMO soju na domaće njive

Asocijacija poljoprivrednih udruženja Semberije upozorila je da se u BiH “na mala vrata” omogućava uvoz genetski modifikovane (GMO) soje u zrnu.

 

 

 “Pod izgovorom da na tržištu nema dovoljno eskudata od soje, sačme, griza i brašna, Agencija za sigurnost hrane BiH pravi presedan i dozvoljava njen uvoz, mimo zakona koji izričito zabranjuju uvoz GMO soje u zrnu”, navodi se u saopštenju semberskih poljoprivrednika.

Iz Asocijacije ističu da su se godinama borili protiv uvoza bilo kakvog GMO sadnog materijala i sjemena, kao i GMO sjetve na domaćim njivama.

“Prvi smo ukazali na sjetvu GMO soje na našim poljima i borili se protiv takvih proizvođača, a kada smo podigli svijest poljoprivrednika kao ‘nož u leđa’ dobijamo odluku Agencije za sigurnost hrane BiH za uvoz GMO soje u zrnu”, ukazuju poljoprivrednici.

Iz Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije upozoravaju da stavljanje u promet GMO soje ponovo omogućava njeno zasijavanje na domaćim njivama, a onima koji su dozvolili uvoz GMO soje u zrnu postavljaju pitanje ko će voditi računa o njenoj doradi, jer se samo obrađena soja u zrnu može koristiti za ishranu životinja.

Domaći poljoprivrednici pozvali su i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske da se oglasi o ovom problemu i da preduzme potrebne mjere.

U saopštenju se podsjeća da su prošle godine uništene parcele pod GMO sojom određenom broju poljoprivrednika.

“Ko je odgovoran za sigurnost građana, zdravlja životinja i na kraju zagađenost poljoprivrednog zemljišta tretiranjem GMO soje totalnim herbicidima”, pitaju iz Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije.

Uz saopštenje je medijima dostavljena i odluka Agencije za sigurnost hrane BiH, koja je objavljena u “Službenim novinama BiH”.

(Business magazin)