BiH među zemljama s najvećim brojem umrlih od posljedica bolesti srca

Prema dostupnim podacima, broj umrlih od posljedica bolesti srca i krvnih sudova u Federaciji BiH je veći od 50 posto od ukupnoga broja umrlih, i ima tendenciju rasta. BiH spada u red europskih zemalja s najvećim brojem umrlih od posljedica bolesti srca i krvnih sudova – kazao je u razgovoru za Fenu načelnik Klinike za kardiovaskularnu kirurgiju UKC-a Tuzla dr. Mustafa Tabaković.

 

Razgovor je vođen povodom Svjetskoga dana srca, koji je obilježen 29. rujna. Bolesti srca i moždani udar vodeći su svjetski uzroci smrti koji odnose 17,5 milijuna života svake godine, podaci su Svjetske kardiološke federacije koja je 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskoga dana srca 29. rujna.

Uspjeh Svjetskoga dana srca ovisi o produktivnosti organizacija iz cijeloga svijeta u širenju svijesti o svjetskom ubojici broj jedan i mogućnosti da se najmanje 80 posto prijevremenih smrti od srčanožilnih i kardiovaskularnih bolesti može izbjeći.

Ako se ne kontroliraju četiri glavna čimbenika rizika: upotreba duhana, nezdrava prehrana, konzumiranje alkohola te tjelesna neaktivnost, prijevremeno odnosi veliki broj života – kazao je Tabaković.

Javnozdravstveni imperativ je potreba promicanja kardiovaskularnoga zdravlja, informiranja i educiranja građana o prevenciji kardiovaskularnih bolesti i važnosti aktivne uloge u njihovu sprječavanju, odnosno ranom prepoznavanju, uklanjanju i liječenju čimbenika rizika, rečeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Posebno treba naglasiti potrebu ranoga otkrivanja bolesnika s visokim faktorom rizika i obiteljskom hiperkolesterolemijom. Cilj javnozdravstvenih aktivnosti je potaknuti mlade ljude na zdravo ponašanje, educirati ih o važnosti poznavanja kardiovaskularnih rizika i kako je moguće zdravim navikama u mladosti spriječiti razvoj kardiovaskularnih bolesti u kasnijoj životnoj dobi.

U Federaciji BiH zabilježen je porast stope obolijevanja od većine nezaraznih bolesti od 2010. do 2015. godine pa tako i srčanožilnih. Većinu preranih smrti od nezaraznih bolesti moguće je spriječiti, rečeno je iz Zavoda.

Visoki indeks tjelesne mase na prvom je mjestu među rizičnim čimbenicima koji doprinose ukupnom teretu oboljenja za kardiovaskularne bolesti, a značajno doprinosi teretu obolijevanja od dijabetesa i ostalih nezaraznih oboljenja. Slijedi visoki unos soli te premalo svježega voća i povrća, pokazali su rezultati Studije o globalnom teretu bolesti u 2013. godini.

Pravilnom prehranom dajemo našem srcu potrebno “pogonsko gorivo” za uredno vođenje života, redovitom tjelesnom aktivnošću pomažemo smanjenju rizika za bolesti srca i očuvanju dobroga raspoloženja, prestankom pušenja činimo najbolje za svoje zdravlje – preporuke su dr. Tabakovića.

Kako je rekao, Klinika za kardiovaskularnu kirurgiju ovaj je dan obilježila tako što će inzistirati da se ispoštuje zadani i planirani operativni program i na taj način pomogne pacijentima.

Plan je takav da svaki radni dan radimo najmanje dvije operacije dnevno da bi lista čekanja bila razumno duga. Kada je u pitanju prevencija bolesti srca i krvnih sudova važno je da živimo umjereno i primjereno našem okruženju. Ako se već nečega trebamo suzdržavati, onda su to namirnice koje sadrže velike količine ugljikohidrata, istaknuo je. Aterosklerozu je nemoguće kontrolirati jer bolest ima progresivan karakter. Ono što možemo, ističe Tabaković, jeste pratiti u kojoj mjeri bolest napreduje i pravovremeno reagirati.

(Dnevnik.ba)