BiH i dalje na dnu liste europskih zemalja po broju transplantacija

BiH je i dalje na dnu liste europskih zemalja po broju obavljenih transplantacija organa, s obzirom na to da je u protekloj godini urađeno 28 operacija, izjavio je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, koja je danas u Vitezu organizirala tribinu “Transplantacija u BiH i regiji – jučer, danas, sutra”.

– Imali smo deset transplantacija 2010. godine i vidi se neki pomak, ali je to nedovoljno. Trebamo animirati ljude i uvezati sve karike kako bi se povećao broj transplantacija – kazao je Žuljević.

Podsjetio je da je Udruga inicirala izmjene i dopune Zakona o transplantiranju organa i tkiva u svrhu liječenja Feedracije BiH, čime bi, kako je rekao, bio povećan broj transplantacija.

– Očekujemo da za 20-ak dana izmjene ovog zakona budu u Parlamentu Federacije BiH. To bi omogućilo praksu pretpostavljenog pristanka doniranja organa jer bi zakon odredio da smo svi potencijalni donori ako se tijekom života ne izjasnimo protiv toga. Međutim, uvijek će se pitati obitelj preminulog kod doniranja organa i to je jasna stvar – kazao je Žuljević.

Zakon koji podrazumijeva pretpostavljeni pristanak doniranja postoji u brojnim europskim zemljama, kaže Žuljević, a jedna od njih je i Hrvatska koja se svrstala među vodeće zemlje svijeta po broju transplantacija.

Predstavnica hrvatske Udruge “Transplant” Mirela Pandžić kazala je da je zakon koji podrazumijeva pretpostavljeni pristanak doniranja organa u Hrvatskoj usvojen bez ikakavih problema, te da je, uz podizanje svijesti kod građana o važnosti doniranja organa, on ključan za napredak.

– To znači da smo svi darivatelji, ukoliko se za života nismo izjasnili da to ne želimo. Međutim, uvijek se i obitelj pita za dopuštenje – kazala je Pandžić.

Tribina “Transplantacija u BiH i regiji” organizirana je u okviru Međunarodnih susreta dijaliziranih i transplantiranih “Vitez 2016”. Na tribini su o iskustvima iz svojih zemalja govorili predstavnici udruženja dijaliziranih i transplantiranih iz Srbije, Rumunjske, Makedonije i Slovenije, te stručni predavači, dr. Jamal Ahel i dr. Mirela Bušić, nacionalni koordinatori za transplantacijski program pri Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske i prof.dr. Enisa Mešić, šef Odjela za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

(VL/Radio Vitez)