BiH će uskoro izvoziti piletinu u zemlje EU, nadležni inspektori trenutno ocjenjuju bh. kompanije

Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije (bivši FVO) doputovao je u BiH gdje će u narednih desetak dana izvršiti neophodne kontrole i utvrditi da li proizvođači piletine i prerađevina od piletine ispunjavaju uslove za izvoz u zemlje Evropske unije.

Kako je za Klix.ba kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović riječ je o izuzetno važnoj temi, jer će naša zemlja ukoliko dobije pozitivnu ocjenu inspektora EU izaći na otvoreno tržište sa svojim proizvodima od piletine.

“BiH je izuzetno potentna zemlja kada je u pitanju ova vrsta proizvodnje, imamo mnogo kompanija koje maksimalno ulažu u ovu industriju. Naše kompanije su generalno izvozno orjentirane tako da se nadamo da ćemo i ovaj put dobiti pozitivnu ocjenu, kao što je to bio slučaj s mlijekom i mliječnim proizvodima”, kazao je za naš portal Mirko Šarović.

Nadležni u BiH, prije svega u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na pripremi uslova su poručuju radili dvije godine, a ministar Šarović kaže da su spremno dočekali inspektore.

Inspektori će do 6. oktobra posjetiti četiri kandidovana objekta koji trenutno imaju kapacitet za izvoz u Evropsku uniju i to kompanije Madi, Ovako, Brovis i Agreks, a u skorijoj budućnosti u opticaju su i neke druge firme. Cilj je provjeriti funkcionisanje sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva. Inspekcija će obići i nadležno ministarstvo te Ured za veterinarstvo BiH.

Kako nam je kazao ministar Šarović već do kraja posjete inspektora nadležni u BiH znat će da li će dobiti pozitivnu ocjenu, u što su nadležni u BiH i uvjereni.

BiH bi već u narednim mjesecima mogla sa svojim proizvodima od piletine izaći na veliko tržište Evropske unije, što bi u konačnici utjecalo na povećanje broja radnih mjesta u toj oblasti, ali u konačnici i na cjelokupnu ekonomiju države.

(Business magazin)