Bh. peradari spremni dočekuju inspektore iz EU

Tim iz Evropske unije koji treba da izvrši inspekciju, nakon čega bi eventualno odobrio izvoz mesa peradi i jaja u EU, u Bosnu i Hercegovinu stiže 26. septembra, do kada domaći peradari imaju vremena da pripreme svoje objekte za veoma važnu kontrolu.

Prema očekivanjima, u zemlji bi trebalo da se zadrže dvije sedmice, a dugo očekivana dozvola za izvoz mogla bi da bude aktivirana početkom 2018. godine.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je kako je ova posjeta rezultat pojačanih aktivnosti koje su rađene u ovoj oblasti.

On se nada da će biti odobren sistem, odnosno da će nakon toga BiH biti stavljena na listu zemalja koje mogu da izvoze prerađevine od pilećeg mesa, a potom vjerovatno i jaja.

“Odabrali smo one najbolje kompanije za koje smatramo da mogu ispuniti uslove. Radimo to po istom principu kao što smo uradili i s mlijekom. Odabrali smo tri, a sada devet kompanija može izvoziti. Tako će biti i u ovoj oblasti”, istakao je Šarović.

On je napomenuo da taj sektor sigurno može da doživi ekspanziju i vrati ona tržišta koja je BiH imala prije.

Nedžad Biberović iz Mesne industrije “Ovako” izrazio je zadovoljstvo najavljenom posjetom inspekcijskog tima EU, naglašavajući da sektor peradarstva ima ogromnu mrežu kooperanata i da se aktivno radi na rješavanju svih zamjerki koje je ranije dala Evropska komisija.

“Može se reći da u BiH oko 10.000 ljudi aktivno učestvuje u proizvodnji pilećeg mesa”, rekao je Biberović i dodao da se otvaranjem tržišta EU u BiH otvara prostor za dodatne investicije u povećanje kapaciteta.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara Republike Srpske i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, rekao je kako su od strane proizvođača završene sve pripreme za pregled objekata.

Kaže kako je Kancelarija za veterinarstvo BiH sprovodila postupke pregleda i kontrole svih objekata koji su najbolje opremljeni i najbolje spremni kako bi se njihovi proizvodi mogli naći na tržištu EU.

On ne sumnja da će meso iz BiH pronaći svoj put na zahtjevnom evropskom tržištu.

“Naše firme su spremne na takvu utakmicu i po pitanju kvaliteta i po pitanju cijene, jer smo svjesni zakonitosti otvorenih ekonomija i znamo da moramo da se borimo prvenstveno kvalitetom, ali i cijenama kako bismo bili prihvaćeni.

BiH ima nekoliko kompanija sa aspekta tehnologije, opreme i radne snage koje mogu da se upuste u jednu takvu izazovnu utakmicu”, kazao nam je Miličić.

Inače, podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je u 2016. godini izvoz peradi iznosio 58 miliona KM, a uvoz 33 miliona KM, čime je pokrivenost uvoza iznosila 160 odsto i najveća je u posljednjih pet godina.

Najviše su se izvozile prerađevine od pilećeg mesa, i to 65 odsto, meso peradi 23 odsto, jaja osam odsto i živa perad četiri odsto.

Dosadašnja ključna tržišta za bh. peradarstvo su Srbija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija.

BiH među favoritima za članstvo u STO

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, očekuje da bi BiH mogla postati član Svjetske trgovinske organizacije u decembru na 11. ministarskoj konferenciji u Argentini.

“BiH je glavni favorit među zemljama koje očekuju da pristupe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji”, kazao je on i istakao da je jedan od uslova za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji usvajanje zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH.

Napomenuo je da ukoliko se ne ispuni ambiciozni plan da BiH postane članica STO i ne završi pregovore na vrijeme do sastanka u Argentini, ostaje mogućnost da posao bude završen u proljeće iduće godine.

(Business magazin)