Bez privatnosti ostalo 10 mil. korisnika Facebooka!

Sigurnost na Facebooku još je jednom došla u pitanje. Naime, podaci više milijuna korisnika pušteni su u ruke oglašivača, a osim njihovih imena, raznim tvrtkama su sada na raspolaganju i podaci njihovih prijatelja.

Pretpostavlja se da je desetak milijuna imena članova Facebooka i njihovih prijatelja dospjelo u internetske oglašivačke tvrtke. Curenje podataka se dogodilo čak i kod onih koji su na osobnim postavkama imali najvišu razinu očuvanja privatnosti, piše Dnevnik.hr. Prijenos podataka se kosi s osnovnim načelima Facebooka koji jamči sigurnost svojih članova te se još jednom postavlja pitanje o njihovoj sposobnosti da učine isto. Stručnjaci za sigurnost na internetu govore da će podaci, zajedno s drugim javnim podacima o svakoj osobi, pomoći marketinškim tvrtkama da formiraju profil pojedinca, saznaju koji su mu interesi, svjetonazori i s kim se druže.

Više od 25 tvrtki dobilo je podatke od drugih tvrtki koje surađuju s Facebookom na stvaranju aplikacija, odnosno igrica. Wall Street Journal piše o tome kako igrajući 10 najpopularnijih igrica na Facebooku osoba svoje podatke ostavlja tvrtkama koje ih šire dalje. Radi se o megapopularnom Farmvilleu koji ima 59 milijuna korisnika, Texas Holdem Pokeru te FrontierVilleu.

Dnevnik.hr prenosi kako se oglasio i Facebook koji je službeno najavio kako će odmah krenuti u akciju uništavanja svih aplikacija koje krše pravila. (danas.hr)