Basmati riža – ljekovita i aromatična kraljica svih riža

Riža je već stoljećima, u raznim kulturama, simbol plodnosti, blagostanja, sreće i dobrog zdravlja. U svijetu postoji više od 40.000 vrsta riže koje spadaju u žitarice iz porodice širokolisnih trava, a koriste se kao temeljna hrana, naročito u Aziji i Africi. 

 

Najpopularnije sorte riže su tajlandska jasmin riža, japanska sushi riža, talijanska riža arborio, divlja riža te basmati riža.

Basmati je jedna od najukusnijih i najprivlačnijih vrsta riže.

Basmati na hindu jeziku znači “kraljica arome”, a uzgaja se u Indiji, Pakistanu i Bangladešu.

Poznata je po svojem osebujnom mirisu, finom orašastom okusu i dugim, prozračnim zrnima.

Baš poput finog vina, što je starija, basmati riža je bolja jer poprima dublji i bogatiji okus.

Bijela basmati riža je hranjiva i lagana za probavu, može je svatko jesti, ali ne sadrži sve hranjive tvari smeđe sorte.

Smeđa basmati riža se teže probavlja zbog većeg sadržaja vlakana i mekinja pa se preporučuje samo ljudima sa zdravom i snažnom probavom.

Basmati riža – zašto je ayurveda iznimno cijeni

Prema ayurvedi, basmati riža je “kraljica” svih riža.

Riža gradi ojas (vitalnu energiju) u tijelu. U ayurvedi postoji izreka koja kaže da ojas posjeduje miris zapečene riže i boju ghee masla.

Basmati riža je satvična – uravnotežena i čista hrana – koja ima smirujuć i skladan utjecaj na um i tijelo.

Bogata je pranom – vitalnom životnom energijom, njeguje i gradi tjelesna tkiva i stanice te se lako probavlja.

Basmati riža je tonik koji jača, energizira i hrani tijelo. Zbog toga je ayurvedska medicina smatra osobito vrijednom kod oporavka od bolesti i kod kura čišćenja organizma.

Basmati riža je lagana i vrlo hranjiva namirnica koja hladi i ima tridošik kvalitetu (uravnotežuje sve tri doše u tijelu).

Rijetkost je pronaći hranu koja balansira sve tri doše i to je jedan od razloga zašto je basmati riža tako visoko cijenjena.

Riža je naročito dobra za balansiranje vata i pitta doše dok se kod kapha tjelesnog tipa preporučuje smanjena konzumacija riže jer može potaknuti višak sluzi u tijelu.

Za kapha tjelesni tip se preporučuje prženje zrna riže na suho prije kuhanja.

Za ravnotežu vate, jedite rižu koja je dobro skuhana u puno vode, uz obavezan dodatak gheeja.

Slatka riža na mlijeku je odlična za pitta osobe jer posebno hladi i uravnotežuju pitta došu.

Smeđa riža, iako nutricionistički superiornija, teže je probavljiva od bijele basmati riže. Osobe s oslabljenim probavnim sustavom ne mogu potpuno apsorbirati hranjive tvari, a loše probavljena hrana postaje otrov (ama) u probavnom traktu.

Stoga ayurveda preporučuje bijelu basmati rižu, naročito kod nadutosti i probavnih smetnji.

Basmati riža je prirodni lijek koji ublažava bol i upale dok istovremeno liječi pluća, probavni sustav i osjetljiv želudac.

U ayurvedi, basmati riža se koristi zajedno s mungo grahom za održavanje zdravlja i liječenje bolesti.

Ako se riža konzumira s povrćem, začinima i mungo grahom ili drugim mahunarkama, dobivamo kompletan obrok s proteinima i svim potrebnim esencijalnim aminokiselinama!

Ljekovita svojstva basmati riže

Podupire normalno funkcioniranje srca, mišića i živčanog sustava

Bogatstvo vitamina B blagotvorno djeluje na um i tijelo, donosi mir i ravnotežu, ublažava upale, bol i iritaciju u tijelu.
Štiti probavni sustav

Basmati riža je lako probavljiva i ne sadrži gluten. Primjerena je hrana za osobe s autoimunim poremećajem crijeva i za osobe koje su intolerantne na gluten ili ga žele smanjiti u prehrani.
Smanjuje rizik od raka debelog crijeva

Smeđa basmati riža sadrži oko 20% više vlakana od drugih vrsta smeđe riže. Vlakna sprječavaju nastanak stanica raka u crijevima te ubrzavaju i podupiru zdrav rad probavnog sustava i eliminaciju otpadnih tvari.
Štiti od šećerne bolesti i prikladna je hrana za dijabetičare

Bijela basmati riža ima niži glikemijski indeks(GI) od drugih vrsta bijele riže pa je time pogodnija za dijabetičare. Smeđa basmati riža ima još niži GI indeks.
Savršena je za post i mršavljenje 

Jeste li znali da možete postiti samo na riži? Post sa smeđom rižom je drevna praksa koja seže tisućama godina unatrag.

Najpopularniji obrok za dijetalni program u ayurvedi je kitchari – ukusan, lagan i cjelovit obrok s kojim se može postiti do 5 dana.
Odlična pomoć kod čišćenja organizma

Bijela basmati riža i voda u kojoj je kuhana riža (kanji) se često koriste za čišćenje probavnog sustava zbog njene jedinstvene prirode i sposobnosti izdvajanja toksina iz tijela.

Iako je basmati riža glavni sastojak tradicionalne kuhinje Južne Azije i Bliskog Istoka, njena popularnost sve više raste i ona postaje važan dio moderne svjetske kuhinje.

Posebnost okusa i ljekovito djelovanje na organizam i danas neupitno potvrđuje drevni status basmati riže kao kraljice među svim rižama.

(www.alternativa-za-vas.com)