Badnjak s djecom: Očekivanja i stvarnost

Donosimo vam zabavnu listu onoga što roditelji očekuju za Badnjak s mališanima i onoga kako to stvarno izgleda.

Badnjak s djecom roditelji zamišljaju kao dan pun prekrasnih obiteljskih trenutaka, u kombinaciji s uzbuđenjem koje ne prestaje i obiteljskim zbližavanjem prije velikog dana. Iako je točno da Badnjak obično ostaje vrijedan pamćenja, vjerojatno nikada ne ide onako glatko kao što ste zamislili. Kako zamišljate da će Badnjak izgledati, a kako on zapravo izgleda – pročitajte u nastavku:

Očekivanja: Uživat ćete u dugom, opuštenom danu, uz šalicu toplog kakaa i gledanju božićnih crtića i filmova

Djeca će biti vesela i zajedno će se složno igrati, a vi ćete uživati u još jednom lijepom prazniku koji ide baš kao što ste zamišljali.

Stvarnost: Vaša tjeskoba protrese vas u jednom trenutku kada shvatite da je sutra Božić i još uvijek niste zamotali poklone i kupili sve što vam treba za sutrašnji ručak

Djeca su hiperaktivna zbog poveće količine slatkiša koji su odjednom svugdje oko vas i zbog činjenice da Djed Mraz dolazi za manje od jednog dana, stoga ih ‘potrpate’ u auto i provedete jutro u zadnjoj blagdanskoj kupovini u najvećoj žurbi ikad. Vaše oči zasuze kada se napokon vratite kući, ali to nije zbog svih lijepih i blještavih dekoracija nego zato jer vam je samo laknulo da ste kod kuće.

Očekivanja: Vaša djeca će vam radosno pomoći zamotati posljednje poklone za rodbinu

Slušat ćete vaše najdraže božićne pjesme i pjevati zajedno dok vam mališani dodaju selotejp i ukrasni papir i nježno postavljaju svaki poklon ispod božićnog drvca.

Stvarnost: Djeca se počnu svađati oko toga jer jedno od njih pjeva krivo ili ‘premekano’??!

Vaše najstarije dijete vam zapravo i pomaže oko zamotavanja poklona iako vam srce svaki put poskoči kad posegne za škarama. Vaše mlađe dijete samo stvara nered i uzima u ruke sve što ne treba, a vi se ne možete sjetiti gdje su one čarape koje ste kupili za nećakinju i gdje je taj prokleti selotejp?

Očekivanja: Uživat ćete u zajedničkom pečenju kolačića prije nego odete u krevet

Planirate ovo već tjednima, sve ste pripremili, djeca su uzbuđena. Što može poći po krivu?

Stvarnost: Djeca su toliko uzbuđena i sve što rade je kao da su navijeni poput najiritantnijeg alarma, a vi imate male Gremline oko sebe

Vi govorite: “Pažljivo dodaj ovu šalicu šećera u zdjelu”, ali oni čuju: “Baci ovaj šećer u zrak poput konfeta i maši rukama dok ga pokušavaš uhvatiti u zraku!” Uskoro je vaša kuhinja ispunjena najvećim neredom, trudite se iz petnih žila da ne vičete jer ne želite biti Grinch na Badnjak i pokušavate spasiti stvari koliko god možete.

Očekivanja: Nakon što djeca odu u krevet, uživat ćete u čaši vina zavaljeni na kauči i samo gledati u malena svjetla na drvcu

Pokloni će biti zamotani, sve će biti spremno za sutrašnji dan, a vi ćete biti sretni i zadovoljni svojim obavljenim poslom.

Stvarnost: Zaboravili ste da Djed Mraz donosi onaj kuhinjski set za igranje koji mora biti sastavljen i spreman do sutra ujutro

Dva odvijača, nekoliko nesuglasica s mužem oko toga kako treba kuhinjski set izgledati i sat i 57 minuta kasnije – napokon odlazite u krevet. Taman stignete odspavati nekoliko sati prije nego se djeca probude kako bi provjerila je li Djed Mraz stigao. Sretan Božić!

(miss7mama.24sata.hr)