ArcelorMittal Zenica ulaže 9,6 miliona KM u projekt koji će eliminirati “crveni dim” iz pogona

Kompanija “ArcelorMittal Zenica” potpisala je s italijanskom kompanijom “Ekoplant” ugovor vrijedan 9,6 miliona KM za realizaciju projekta ugradnje sistema za sekundarno otprašivanje u pogonu ‘BOF Čeličana’, a ukupna vrijednost izvođenja svih radova na realizaciji ovog projekta premašit će deset miliona KM.

 

Radovi na realizaciji trebali bi početi u martu naredne godine, a novi filteri bi trebalo da budu pušteni u rad do početka 2019. godine. Kada bude u potpunosti operativan, sistem za sekundarno otprašivanje na BOF Čeličani ispunit će sve važne standarde koje su postavile BiH i EU i eliminirat će vidljivi “crveni dim” koji izlazi iz metalurških pogona. Više od 95 posto dimnih plinova iz proizvodnih procesa bit će zadržano i očišćeno u novim vrećastim filterima, što će rezultirati smanjenjem emisije prašine na manje od 10mg po metru kubnom.

– Danas pravimo važan korak ka postizanju našeg cilja dugoročne i održive budućnosti proizvodnje čelika u ovom povijesnom industrijskom gradu. Smanjenje štetnog utjecaja na okoliš je važan dio našeg puta. Još jednom pokazujemo da smo posvećeni stalnom investiranju u najnovije i najbolje tehnologije kako bismo napravili istinsku promjenu u našem gradu – istakao je generalni direktor kompanije “ArcelorMittal Zenica”, Biju Nair.

Izgradnjom ovih postrojenja i završetkom radova na novoj toplani, koja će obezbjeđivati tehnološku paru i zagrijavati stambene i poslovne prostore, gradska sredina u Zenici trebala bi imati značajno poboljšanje kvalitete zraka i znatno viši stupanj zaštite okoline.

Ovaj projekt u ‘BOF Čeličani’ nastavak je uspješne realizacije nekoliko projekata, prije svega projekta otprašivanja livne platforme na visokoj peći krajem 2013. godine, te ugradnje hibridnog filtera u pogonu Aglomeracija, vrijednog šest miliona KM i investicije od 8,4 miliona KM u uvođenje nove tehnologije za smanjenje difuznih emisije iz koksne baterije, završenih početkom ove godine.

Zajedno sa novim projektom ugradnje sistema za sekundarno otprašivanje na ‘BOF Čeličani’, kompanija ‘ArcelorMittal Zenica’ je od 2005. godine uložila više od 100 miliona KM u projekte zaštite životne sredine.

(Business magazin)