Amerikanci ponudili pomoć u istrazi terorističkog napada u Bugojnu!

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini osuđuje teroristički napad na policijsku postaju u Bugojnu, koji se dogodio 27. lipnja 2010. godine. “Izražavamo našu najiskreniju sućut obitelji poginulog policajca Tarika Ljubuškića, i suosjećamo s policajcima koji su povrijeđeni tijekom obavljanja dužnosti. U potpunosti podržavamo vlasti Bosne i Hercegovine, koje profesionalno i s predanošću pristupaju istrazi ovog napada i borbi protiv terorizma, kao i zadovoljenju pravde, zaštiti građana i javnog reda. Veleposlanstvo SAD je bh. vlastima ponudila svaku vrstu pomoći”, navedeno je u priopćenju dostavljenom medijima u ponedjeljak.

Dokumentiranje slučaja

S druge strane, glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić u izjavi RTV Bugojno potvrdio je da Tužiteljstvo BiH nastavlja aktivnosti na utvrđivanju, identificiranju i kaznenom procesuiranju osoba odgovornih za jučerašnji teroristički napad na Policijsku postaju u Bugojnu.

Po njegovim riječima, dvije osobe koje su lišene slobode u zakonskom roku od najduže 72 sata bit će predane tijelima Tužiteljstva koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora i drugim mjerama iz svoje nadležnosti.

Na tijelima policije je, dodao je, da utvrde vrstu eksplozivne naprave i identificiraju osobe koje su bile uključene u pripremu i njezino aktiviranje, da bi se cijeli slučaj mogao što efektnije dokumentirati. Nakon prikupljanja valjanih dokaza i svih detalja ići će se u procesuiranje i kažnjavanje osumnjičenih za teroristički napad u Bugojnu, prenosi Fena.

Palislamović se krije u Sarajevu?

Tridesetsedmogodišnji Naser Palislamović iz Ključa najtraženija je osoba u regiji, jer se tereti da je organizirao teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu u kojem je jedan policajac ubijen a pet ih je ranjeno.

Palislamović je oženjen sestrom Rijada Rustempašića kojem se pred Sudom BiH sudi za terorizam. Prema policijskim podacima, on živi u Zenici a sumnja se da je nakon brzog uhićenja napadača pobjegao kod rodbine u Sarajevo.

Palislamović je od ranije poznat policiji, a zbog nasilja u obitelji nad majkom Ismetom i bratom Samirom protiv njega se vodi postupak pred Općinskim sudom u Sanskom Mostu. Na posljednje ročište 18. lipnja doveden je u pratnji sudske policije iz zatvora u Bihaću, a tada je rekao da “psihički nije spreman pratiti proces”.

U razornoj eksploziji koja je oko 5 sati jučer oštetila čitav stambeni blok oko policijske stanice ubijen je policajac Tarik Ljubuškić, otac dvoje maloljetne djece, teško ranjena Edina Hindić na liječenju je u Sarajevu, i i dalje je u teškom stanju, a četvorica policajaca su lakše ranjena.

Policija je do sada uhitila vehabiju Harisa Čauševića zvanog Oks koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu u Bugojnu. Uhićeni su i Nermin Avdibašić i Adnan Haračić zvani Maca i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa, a traga se za odbjeglim Naserom Palislamovićem.

Tužiteljstvo BiH i policijske agencije vrše intenzivne aktivnosti u istrazi terorističkog čina u Bugojnu

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, zajedno sa policijskim agencijama, nastavlja intenzivne aktivnosti na otkrivanju i lišenju slobode osoba odgovornih za teški teroristički čin u Bugojnu, u kojem je poginuo policajac, više osoba povrijeđeno, te nanesena velika materijalna šteta na objektima i vozilima, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Do sada su lišene slobode dvije osobe, sa inicijalima Č.H. i A.H. koje će nakon policijske obrade, u zakonskom roku, biti predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora i drugim zakonskim mjerama prema osumnjičenima.

Tužiteljstvo BiH, kao i policijske agencije, žele poručiti javnosti Bosne i Hercegovine, da će uložiti maksimalne napore usmjerene na otkrivanje i kazneno procesuiranje svih osoba koje su sudjelovale u izvršenju terorističkog čina u Bugojnu.

Glavni tužitelj danas će sudjelovati na izvanrednom sastanku najviših dužnosnika sigurnosnih, policijskih i pravosudnih agencija u BiH, na kojem će se razgovarati o efikasnijoj borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju. (dnevnik.ba)