Amel Tuka i Larisa Cerić sportaši godine, Pandža najbolji trener

Na 71. izboru najuspješnijih sportista i ekipa BiH za 2015, održanom sinoć u Narodnom pozorištu u organizaciji Sportskog saveza BiH, za najboljeg sportistu izabran je Amel Tuka.

On je u trci na 800 metara bio treći na SP-u u Pekingu i postao osvajač prve svjetske medalje za našu atletiku. Tuka je također pobijedio na mitingu Dijamantske lige u Monaku kada je istrčao 1.42.51 minutu, što je najbrže vrijeme u ovoj disciplini 2015. u svijetu.

Inače, Tuka nije prisustvovao dodjeli nagrada jer se nalazi van BiH na pripremama za predstojeća takmičenja, pa se javio preko videolinka.

Pandža ispred svih

U ženskoj konkurenciji za najbolju bh. sportiskinju u 2015. proglašena je džudistkinja Larisa Cerić. U prošloj godini ističu se njeni rezultati na Grand Slamu u Parizu, gdje je osvojila bronzu, savladavši aktuelnu svjetsku prvakinju Kineskinju You Song, te tako ostvarila olimpijsku normu za Rio 2016. Nalazi se na prvom mjestu Evropske rang-liste. Najuspješniji u paraolimpijskim sportovima je član trofejne selekcije BiH u sjedećoj odbojci Adnan Manko.

Najuspješniji junior je Džanan Musa, koji je proglašen najboljim košarkašem kadetskog EP-a u Litvaniji. Kapiten U16 bh. tima osvojio je titulu prvaka Evrope i naslov pobjednika EYOF-a.

Primat kod juniorki pripao je džudistkinji Aleksandri Samardžić, koja je do sada osvojila sedam medalja sa prvenstava Evrope.

Najbolji ženski klub u 2015. je STK Spin 2012, prvak i osvajač Kupa BiH, a u muškoj STK Mostar, osvajač duple krune. Kod paraolimpijskih sportova za naj-klub izabran je Spid.

Ambasador sporta je golman BiH Asmir Begović. Prestižnu nagradu “Mirza Delibašić” dobili su džudista Mitar Mrdić i kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić.

Najbolji trener je Josip Pandža, selektor kadetske košarkaške reprezentacije BiH. Najuspješnija ekipa je naša zlatna U16 košarkaška selekcija, a u paraolimpijskim sportovima prizanje je ponijela selekcija BiH u sjedećoj odbojci koja je deveti put osvojila zlato na EP-u. Najbolji trener u paraolimpijskim sportovima je selektor BiH u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović.

Dobitnici nagrade za sedam vrhunskih rezultata su Damir Beljo, Toni Miletić, Džemal Bošnjak, Harun Sadiković, Emina Pašukan, Hamza Alić i Enes Pečenković. Nagrade za životno djelo dobili su Denijal Pirić i Nuko Grebović, a za fair play fudbaler Željezničara Dženis Beganović.

Sportskim nadama u 2015. proglašeni su Adna Borić, Mediha Salkić, Anđela Samardžić, Irijan Durmo, Filip Kulaš, Anel Čirkinagić, Ema Brkanić, Sara Hamzakadić i Luka Dakić.

Dobitnici priznanja specijalna olimpijada su Enver Čosićkić, Admir Aščerić, Almin Bjelica, Vedrana Nović, Adnana Probišić, Miro Vasić, Irmela Peranović, Zorana Mitrović, Irma Juhić i Damir Rimac.

Specijalna priznanja dobili su i Miralem Zubović, Edin Sarić,  Lorenc Listo, Mehmed Bečirović, Hajrudin Pašić, Dragan Palameta, Branimir Mikić, Milan Koljnešić, Armin Topalović, Vehbija Tokić, Velibor Srdić, Avdulah Kukić, Udruženje Pedagoga sporta Goražde, Željko Zadro, Škola fudbala Respekt, Aida i Besim Muminović, Nedim Mašić, Fikret Bosnić i Mirko Subotić.

Priznanja za razvoj sporta

Specijalnim priznanjima za razvoj sporta posthumno su nagrađeni Mehmedalija Bajrić, Nusret Čaušević i Marko Zeljković. Specijalna priznanja za naučni rad dobili su Osmo Bajrić, Senad Turković i Admir Ćupina, a za vrhunski rezultat Ismir Jusko, ribolovna seniorska reprezentacija u flaj fišingu mušičarenje, Adna Kujundžić i Elvedin Šiljdedić, Sejfo Šehović, Sara Rizvić i Željka Estebane Terzo, ŽRK Grude, Hadis Ramić, Haris Husić, Nermin Potur, Filip Stojak i Kemal Mešić.

Najuspješniji sportista student je Armin Gredić, a studentica Amina Adilović. Najbolja studentska ekipa je ženska univerzitetska karate selekcija BiH.

(oslobodjenje.ba)