Al Jazeera u Sarajevu osniva područni ured za cijelu regiju

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas će članovima Gradskog vijeća predložiti ustupanje Nezavisne radio-televizije Studio 99 televizijskoj mreži “Al Jazeera” iz Katara.  Za ustupanje NRTV Studio 99 “Al Jazeera” bi Gradskoj upravi Sarajeva vratila sav novac koji je uložila u ovu lokalnu TV kuću.

Nitko u Gradskom vijeću i Gradskoj upravi nije mogao reći koliko su do sada gradske vlasti uložile u Studio 99 ističući kako će i ova informacija biti prezentirana na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, pišu banjolučke «Nezavisne».
Na dnevnom redu danas će biti odluka o stavljanju izvan snage ranije odluke kojom je Gradska uprava preuzela vlasništvo nad poduzećem PEP čiji je vlasnik Adil Kulenović, a u čijem je sastavu Studio 99. Sudeći po stavovima vijećnika ova odluka će dobiti većinu glasova pa Gradska uprava Sarajeva više neće biti vlasnik PEP-a, odnosno NRTV Studio 99. Gradsko vijeće većinom glasova krajem prošle godine odbilo je inicijativu gradonačelnika Behmena da NRTV Studio 99 postane Gradska radio-televizija.
Prema informacijama iz Gradske uprave Sarajeva, Studio 99 doslovno će biti poklonjen “Al Jazeeri”.
No, osnivači NRTV Studio 99 smatraju da odluka o poklanjanju ove kuće “Al Jazeeri” ne može biti provedena zbog neriješenih vlasničkih odnosa. Kažu da je sud donio odluku da do okončanja sudskog postupka status firme PEP, a samim tim ni Studija 99, ne može i ne smije biti promijenjen.
Neki od uposlenih “Al Jazeere”, koji žive u BiH, potvrdili su da njihova kuća želi preuzeti Studio 99, ali o detaljnijim informacijama nisu mogli govoriti, najavivši dolazak nadležne osobe za ovaj postupak u BiH za nekoliko dana.
Po informacija koje su objavili neki mediji “Al Jazeera” namjerava u BiH, odnosno u Sarajevu, otvoriti područni ured za cijelu regiju zapdnog Balkana.