Agencija za bankarstvo FBiH upozorava na pojavu lažnih dokumenata

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBA) upozorila je na pojavu lažnih dokumenata koji se navodno izdaju u ime Agencije za bankarstvo FBiH.U posjedu smo informacije da su se u javnosti pojavili krivotvoreni dokumenti koji navodno potječu od naše institucije, a koji se koriste u bankarskim i financijskim transakcijama. Molimo sve građane, poslovne subjekte i relevantne institucije da budu oprezni i pažljivo provjeravaju autentičnost svih dokumenata koji se pripisuju Agenciji za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine – ističu iz FBA.

Navedeni lažni dokumenti, kako su dodali, sadrže izmišljene informacije, pečate i potpise koji nisu valjani. Napominju da FBA ne izdaje nikakve dokumente putem neprovjerenih kanala komunikacije.

– Svi službeni dokumenti Agencije za bankarstvo FBiH izdaju se isključivo u fizičkom obliku ili elektronički posredstvom službenih adresa i kanala komunikacije Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Ako imate sumnje u vezi s valjanošću nekog dokumenta za koji se tvrdi da je izdan od Agencije za bankarstvo FBiH, molimo vas da nas odmah kontaktirate putem naših službenih kanala kako bismo mogli provesti detaljnu provjeru i reagirati u skladu s relevantnim okvirom – napominju iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

FBA poduzima sve nužne korake kako bi zaštitila integritet svojih dokumenata i informacija te će poduzeti aktivnosti prema nadležnim tijelima kako bi se identificiralo i sankcioniralo odgovorne za izradu i distribuciju lažnih dokumenata, priopćeno je iz FBA.