Sport

100 dana do Eura, UEFA strahuje od terorizma: “Zatvarat ćemo stadione, odgađati utakmice”

Za točno 100 dana Francuska će postati centar svijeta. Europsko prvenstvo u nogometu počinje 10. lipnja, a organizatori su već odavno u procesu organizacije turnira.

S obzirom na okolnosti, jedna od glavnih tema koja dominira na sastancima UEFA-e jest sigurnost. Francuska je u posljednje dvije godine doživjela stravične terorističke napade, a kako je Euro događaj godine francuska policija i sigurnosne službe na visokoj su razini pripravnosti.

Europa još uvijek pamti krvavi pir koji se dogodio u Parizu prošle godine kada je na meti terorista bila i prijateljska utakmica između Francuske i Njemačke. Na svu sreću, bombaš samoubojica nije uspio ući na stadion. Zbog onoga što se dogodilo prošle godine, UEFA je već započela s razradom plana što napraviti u slučaju terorističke prijetnje ili, pak, napada.

“Ukoliko postoji neki sigurnosni problem, utakmice bi mogle biti odgođene ili odigrane na drugom stadionu”, rekao je direktor turnira Martin Kallen.

“A postoji mogućnost da se neke utakmice odigraju pred praznim tribinama”, dodao je.
Kako zaštititi navijače?

Postoji još jedan sigurnosni problem. Trgove i ulice francuskih gradova preplavit će rijeke navijača iz Engleske, Njemačke, Italije. Spontana okupljanja navijača mogu poslužiti kao idealna meta za teroriste. I UEFA je toga svjesna, ali i nemoćna jer je sve u rukama francuske policije.

“Očekujemo tisuće i tisuće engleskih navijača. Onih s ulaznicama, ali i onih bez ulaznica”, poručuju zabrinuto iz engleske ambasade u Parizu.

Utakmica visokog rizika: Hrvatska – Turska
Hratska će u Parizu 12. lipnja započeti svoju priču na Euru i to protiv velikog rivala Turske. Riječ je o utakmici visokog rizika, ali ne samo zbog potencijalnih terorističkih napada, već i zbog poznate povijesti hrvatskih i turskih navijača koji nisu u idealnim odnosima.

Prije osam godina u Beču je došlo do sukoba između hrvatskih i turskih navijača, a hrvatski huligani bili su aktivni i prije četiri godine u Poljskoj. Iz ovog primjera najbolje se može očitati na kakvim će mukama biti francuska policija tijekom europske nogometne smotre u njihovoj zemlji.

Izvor: index.hr

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend