Zastupnički dom FBiH uskoro bi trebao raspravljati o neradnoj nedjelji za trgovine

U Federaciji Bosne i Hercegovine je predložen novi zakon o unutarnjoj trgovini i među brojnim drugim mjerama inicirano je da prodajni objekti ne rade nedjeljom.

Zakon je predložen iz Federalne vlade te u parlamentarnu proceduru upućen u formi nacrta i kao takav kandidiran za jednu od točaka dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta sazvane za 4. ožujka.

Kad će eventualno biti u najavljenom dnevnom redu Doma naroda, još nije poznato, ali se zna da ni jedan pa ni ovaj zakon u Federaciji ne može stupiti na snagu bez podrške oba doma.

Već i sama proceduralna forma nacrta znači da bi tekst, nakon prvog kruga izjašnjavanja i eventualne podrške Parlamenta, a prije drugog, konačnog glasanja oba doma, mogao biti upućen u javnu raspravu, što nije neobično u parlamentarnoj praksi.

Stoga je nemoguće predvidjeti da li će i kada eventualno biti konačno izglasan u Parlamentu i u tom slučaju, stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama.

Ukoliko nacrt odobre oba doma, daljnji put teksta vremenski može zavisiti od roka određenog za završetak eventualne javne rasprave, a i od pitanja kad će po njenom završetku ponovno biti pred članovima oba doma na posebnim, odvojenim sjednicama, tada već u formi konačnog prijedloga.