Vijesti iz BiH

Zaručnici pokušali preplivati zaljev, djelatnici Granične policije spasili ih od utapanja

Ljetovanje dvoje zaručnika iz Bosne i Hercegovine u Neumu umalo je završilo tragično. Zahvaljujući brzoj intervenciji Granične policije Bosne i Hercegovine avantura dvadesetdvogodišnjeg Osmana Hogića i dvadesetogodišnje Emine Renkli završila je bez težih posljedica. Naime, ovi mladi zaručnici iz Tuzle i Srebrenika stigli su na odmor u Neumu s Osmanovom majkom Dervom, piše Večernji list BiH.

Dojava majke

Nakon što su se smjestili na plažu, mladi par otišao je plivati u more, dok je majka Derva Hogić ostala na plaži. Nakon nešto više od dva sata majka je panično došla do policije gdje je prijavila kako već neko vrijeme ne može stupiti u kontakt sa sinom i budućom nevjestom te da ih je posljednji put vidjela kako ulaze u more i da im se gubi svaki trag. Službenici Jedinice granične policije Neum, u suradnji sa službenicima Policijske postaje Neum, odmah su reagirali na dojavu.

Ante Šutalo, voditelj sektora Granične policije u Neumu, i Marinko Glavinić, također djelatnik Granične policije, koji je kormilario, krenuli su plovilom Granične policije u potragu za Eminom i Osmanom. Nakon kraće potrage pronašli su kupače u vidno iznemoglom stanju na sredini Neumskog zaljeva.

“Pronađeni kupači smješteni su na službeno plovilo Granične policije BiH, a potom predani službenicima Policijske postaje Neum, koji su službenike Jedinice Granične policije Neum prethodno obavijestili o nestanku dviju osoba u moru”, navedeno je u službenom priopćenju Granične policije Bosne i Hercegovine. Na pristaništu brodice čekala ih je majka Derva koja je bila vidno potresena, ali sretna što je sve dobro završilo. Ante Šutalo kaže kako se sve odigralo brzo te je izbjegnuta tragedija.

“Dvoje kupača koje smo spasili bilo je u životnoj opasnosti jer se nalazilo u sredini Neumskog zaljeva, gdje su ih odnijele morske struje i onemogućavale im plivajući približiti se obali. Struje su ih udaljavale od obale. Unatoč plivanju prema obali, bivali su sve dalje od nje”, kaže Šutalo. Navodi kako je iz razgovora s Eminom i Osmanom, nakon spašavanja, saznao kako su htjeli preplivati zaljev.

Jake struje

Upravo je precjenjivanje vlastitih mogućnosti turista koji dolaze na odmor u Neum razlog većeg broja intervencija djelatnika Granične policije u ljetnom razdoblju.

“Ovo nije jedinstven primjer. Često imamo kupače koji nisu upoznati s morskim strujama te precijene svoje plivačke mogućnosti, zbog čega mi moramo intervenirati”, kaže Šutalo.

Ističe kako je Neumski zaljev specifičan te se kupačima ne preporučuje udaljavanje od obale.

“U Neumu je more mirno, međutim, jako brzo dolazi do promjena. Čim zapuše malo vjetra, stvaraju se valovi i jake morske struje koje mogu biti pogubne za one kupače koji se udalje od obale”, kaže Šutalo, apelirajući na sve one koji planiraju ljetovanje na ovoj destinaciji.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend