Vlada FBiH donijela odluku: U srijedu Dan žalosti povodom teškog zločina u Gradačcu

Vlada Federacije BiH usvojila je odluku da se Dan žalosti, povodom tragičnog događaja u Gradačcu, proglasi srijeda 16. kolovoza.

Na izvanrednoj sjednici odluka je donesena jednoglasno te će se, nakon što je i Vlada RS-a proglasila Dan žalosti 16. kolovoza, i u ovom bh. entitetu primjenjivati identična odluka.

Inače, prijedlog je uputilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Naime, kako nam je kazao federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je pokrenuo ovu inicijativu odmah po nemilim dešavanjima u Gradačcu Vlada FBiH čekala je Odluku Vijeća ministara BiH o proglašenju dana žalosti, a kako je izostalo usvajanje ove inicijative na Vijeću ministara sazvana je izvanredna sjednica Vlade FBiH na kojoj je usvojena Odluka o proglašenju dana žalosti u ovom entitetu.

“Obzirom da je Vlada entiteta Republika Srpska za Dan žalosti proglasila srijedu, Vlada FBIH vodila se time da se Dan žalosti obilježi na teritoriji cijele države isti dan, te je iz tog razloga odlučeno da Dan žalosti u FBiH također u srijedu. Na taj način, uprkos neproglašavanju Dana žalosti na razini države, isti će biti obilježen na teritoriji oba entiteta u srijedu, 16. kolovoza 2023. godine”, kazao je ranije za Klix.ba ministar Adnan Delić.

Podsjetimo, na današnjoj hitnoj sjednici Vijeća ministara nije usvojena odluka da se Dan žalosti proglasi na državnoj razini već je ta odluka prepuštena entitetima i nižim razinama vlasti.

izvor: klix.ba